10. 11. 2022. | Dobra praksa iz EU

Kako regulacija pristupa vozila gradovima može riješiti izazove mobilnosti – primjer Milana i Barcelone

Regulacija pristupa vozila gradovima (UVAR) stvarala je određene neizvjesnosti u prošlosti, međutim primjeri adekvatno provedenih mjera pokazali su da regulacije prometa mogu pomoći gradovima u učinkovitijem smanjenju zagušenja i zagađenja. Uspjeh uvelike ovisi o pravilnoj komunikaciji te jasnoći svrhe i uvjeta ovakvog postupka. Milano i Barcelona jedni su od gradova koji bilježe pozitivne promjene uvođenja UVAR mjera.

UVAR-i mogu imati različite oblike kao što su zone niske i nulte emisije (LEZ/ZEZ), pješačke zone ili zone naplate zagušenja. Označavaju skup mjera koje gradovi mogu primijeniti kako bi ograničili promet u određenim područjima, s glavnim ciljevima smanjenja emisija, zagušenja i poboljšanja sigurnosti.

Mnogi gradovi diljem Europe, zbog kritičnog onečišćenja zraka, odlučili su se za zone niske i nulte emisije kako bi ograničili utjecaj cestovnog prometa na onečišćenje zraka u gradovima i poboljšali lokalnu kvalitetu zraka. U posljednje tri godine broj takvih zona u Europi porastao je za 40 %, s 228 na 320.

Paralelno s problemom onečišćenja, visoke razine zagušenja smanjile su protok prometa. Rješenje za gradove je uvođenje naknada za zagušenje prema kojima vozači moraju plaćati naknadu za vožnju u nekim dijelovima grada. U Milanu su naknade za zagušenje u zoni C pomogle smanjiti broj vozila za 38,5 % između 2011. i 2021., čime se smanjilo zagađenje i povećao opći protok prometa.

EU podržava implementaciju UVAR-a razmjenom podataka i informacija

EU će ubrzati inicijative za uspostavljanje jedinstvenih ulaznih točaka za ljude i tvrtke kako bi dobili lak pristup relevantnim informacijama i postupcima. Inicijative UVARbox i UVARexchange već pružaju standardizirane podatke o implementacijama i pomažu u poboljšanju pristupa lokalnih vlasti informacijama, posebno u pogledu stranih vozila i vozača. Cilj je olakšati nesmetano putovanje i provođenje UVAR-a na lokalnoj razini.

Pažljivo planiranje i uključivanje građana ključni su za uspješnu provedbu UVAR-a

Dobro planiranje UVAR-a ključno je za uspješan razvoj i provedbu regulacija. Projekt ReVeAL nudi bazu podataka, preporuke i najbolje prakse povezane s UVAR-om. Identificira nekoliko međusektorskih aspekata koje je potrebno pažljivo razmotriti za sve vrste UVAR-a, uključujući upravljanje, financiranje, javno prihvaćanje, usklađenost i komplementarne mjere.

Pružanje alternativa privatnom automobilu, na primjer zahvaljujući dobro razvijenom sustavu javnog prijevoza ili pristupačnim opcijama zajedničke mobilnosti, ključno je za prihvaćanje UVAR-a. Isto tako, potrebno je provesti procese uključivanja građana i dionika.

U slučaju uvođenja zona niske emisije u Barceloni, grad je iskoristio angažman građana. Održano je ukupno pet javnih tribina s ukupno 400 dionika iz različitih područja.

Tehnologija za olakšavanje i optimiziranje provedbe UVAR-a

Razvijena su inovativna i digitalna rješenja za provedbu mjera regulacije pristupa vozila u pojedine zone kao što su optičko prepoznavanje znakova ili automatsko prepoznavanje registarskih pločica. Svrha tehnoloških inovacija je na smanjenju troškova održavanja i unaprjeđenje usklađenosti različitih dijelova sustava.

EIT Urban Mobility nedavno je objavio publikaciju koja obuhvaća proces regulacije pristupa vozila gradovima (UVAR) od dizajna i operabilnog okvira do jednakosti i uključivanja građana. U publikaciji su pomnije razrađeni primjeri iz Barcelone i Milana.

Više informacija i cijelu publikaciju potražite OVDJE.

Povratak