2. 7. 2020. | Dobra praksa iz EU

ECCENTRIC webinar: Osmišljavanje međugeneracijskih projekata za promicanje održive mobilnosti

Europski se gradovi suočavaju s nekoliko izazova kada su u pitanju stariji građani. Kako je ova populacija sve brojnija, od ključne je važnosti omogućiti im i osnažiti ih da se samostalno i održivo kreću po gradu. Webinar projekta CIVITAS ECCENTRIC, koji će se održati u petak 10. srpnja / jula od 11:30 do 13:00 CEST, donosi vam iskustva iz gradova koji provode projekte održive urbane mobilnosti, namijenjene starijim osobama i mladima.

Saznajte od Lee Wiser iz Münchena kako kombinirati održivu mobilnost, zaštitu klime i internetsko obrazovanje za starije osobe uz pomoć srednjoškolaca.

Poslušajte Pilar Castro iz Madrida koja će govoriti o tome kako osnažiti starije građane i tinejdžere da preuzmu stvari u svoje ruke i kreću se na održiv i neovisan način.

Münchenski međugeneracijski projekt “prijenos – biti mobilan, ostati mobilan” projekt je zaštite okoliša koji ima za cilj osnažiti mlade i starije stanovnike da donose ekološki svjesne odluke povezane s vlastitim obrascima mobilnosti. Njegov glavni cilj je omogućiti starijim građanima da organiziraju svoju svakodnevnu mobilnost uz pomoć modernih komunikacijskih uređaja, poput računala, tableta ili pametnih telefona. To se omogućava radionicama u kojima tinejdžeri svoje kompetencije s ICT uređajima prenose na starije generacije.

Madrid je pak razvio posebnu strategiju upravljanja mobilnošću koja sadrži ne samo posebne informacijske i komunikacijske strategije za rješavanje pitanja mladih i starijih osoba, već i savjete o tome kako poboljšati pristup ključnim javnim ustanovama kao što su škole, parkovi i igrališta, domovi zdravlja i domovi za starije osobe. Komunikacija između vršnjaka srž je ovog programa.

 

Tijekom webinara naučit ćete o:

  • prednostima međugeneracijskih projekata
  • iskustvu iz prve ruke u provođenju projekata u Münchenu i Madridu
  • kako okupiti škole, tinejdžere i starije osobe
  • važnosti autonomne mobilnosti starijih osoba
  • kako su u Münchenu strukturirani i vođeni različiti moduli za učenje, uključujući uporabu “odijela za dob” tijekom provođenja radionica
  • kako prilagoditi minhenske i madridske programe različitim potrebama
  • pokretačima i preprekama u provedbi programa

 

 

Program rada

11:30 – Otvaranje webinara / Paula Land, ICLEI

11:40 – Transfer – biti mobilan, ostati mobilan / Lea Wiser, Green City e.V. Minhen

12:10 – Peer-to-peer aktivnosti za mlade i starije osobe koje promiču održivu mobilnost i autonomiju / Pilar Castro, Grad Madrid

12:40 – Pitanja i odgovori

13:00 – Završetak
Temeljem interesa publike, postoji mogućnost da se prijavite za “jedan na jedan” konzultacije o tome kako replicirati minhensko iskustvo.

PRIJAVA
Sudjelovanje na webinaru prijavite OVDJE.

Izvor: eltis.org

Povratak