18. 5. 2020. | Aktivnosti članova

Europska komisija objavila dobitnike nagrada za održivu mobilnost - Grad Kruševac proglašen pobjednikom nagrade EUROPEANMOBILITYWEEK 2019

Europska komisija proglasila je dobitnike četiri nagrade za održivu mobilnost. Član mreže CIVINET, Grad Kruševac (Srbija) proglašen je pobjednikom nagrade EUROPEANMOBILITYWEEK 2019. Grčki gradić Karditsa preuzeo je nagradu za manje gradove. Osmu nagradu za SUMP osvojila je regija glavnog grada Bruxellesa (Belgija), a prva EU nagrada za sigurnost cestovnog prometa pripala je Pontevedri (Španjolska).

Povjerenica za promet, Adina Vălean izjavila je: “Želim izraziti iskrenu čestitku pobjedničkim gradovima – vaši postupci su snažni primjeri koji ilustriraju vodeću ulogu koju lokalni lideri mogu odigrati u tome da naši gradovi postanu čistiji, sigurniji i održiviji. Nadam se da ovo može poslužiti kao inspiracija za male i velike gradove koji preispituju svoje strategije mobilnosti, čak i nakon trenutne pandemije. ”

Kruševac, Srbija – dobitnik nagrade EUROEANMOBILITYWEEK 2019. za veće gradove
Srpski grad Kruševac impresionirao je žiri svojim širokim spektrom aktivnosti, potpomognut snažnim sudjelovanjem građana i političkom podrškom lokalne vlasti. Čak je i gradonačelnica dolazila na posao pješice, kako bi proširila ovogodišnju poruku mobilnosti. Tijekom Europskog tjedna mobilnosti, gradske ulice uživale su u novom obliku života bez automobila, koje su preuzeli pješaci – i to ne samo u centru , već i u predgrađima, u kojima su stanovnici organizirali razne aktivnosti. Lice grada se također preobrazilo postavljanjem novih biciklističkih staza, šetnica, javnih trgova, gradskih parkova, klupa, pa čak i ljuljački.

Ostali finalisti bili su Rethymno (Grčka) i Wrocław (Poljska).

Karditsa, Grčka – dobitnica nagrade EUROEANMOBILITYWEEK 2019. za manje gradove
Karditsa je impresionirala žiri upotrebom promotivnih materijala i partnerstvima za podršku održivoj mobilnosti. Tijekom Europskog tjedna mobilnosti, grad se udružio s 10-ak organizacija, uključujući škole, glazbene akademije, ministarstva, policiju, vatrogasne jedinice, organizacije civilnog društva i tvrtke, a sve su one pozvane da sudjeluju u svečanom tjednu proslave mobilnosti. Ostale inicijative uključivale su financijske koristi za tvrtke koje uvode mjere održive mobilnosti te slobodne dane za zaposlenike koji putuju biciklom ili pješice – kako bi pokazali da su sigurna šetnja i vožnja biciklom privlačni ne samo zbog zdravlja i dobrobiti.

Ostali finalisti bili su Alfândega da Fé (Portugal) i Paide (Estonija).

Regija glavnoga grada Bruxellesa, Belgija – dobitnica je 8. nagrade za planiranje održive urbane mobilnosti (SUMP)
Regija glavnoga grada Bruxellesa postavila je jasne i ambiciozne ciljeve održive mobilnosti, koji uključuju: nultu smrtnost u cestovnom prometu do 2030. godine, ograničavanje upotrebe automobila, smanjenje ograničenja brzine na 30 kilometara na sat do 2021. godine i povećanje broja pješačkih zona. Žiri je bio posebno impresioniran pristupom u postizanju tih ciljeva, koji grad vidi kao “ekosustav”. Gradska postignuća su osnažena jakim dosegom dionika, impresivnim sudjelovanjem građana i primjenom „superblokova“, inovativnog koncepta urbanog planiranja.

Ostali finalisti bili su Kaunas (Litva) i Wrocław (Poljska).

Pontevedra, Španjolska – dobitnik prve EU nagrade za sigurnost u cestovnom prometu
Od 1999. godine, španjolski grad Pontevedra je smanjio broj smrtnih slučajeva na cestama u gradu, impresivno postižući nulu smrtnih slučajeva na cestama u razdoblju od 2011. do 2018. godine. Mnoštvo mjera osigurava da sigurnost i održivost idu ruku pod ruku. Grad je koristio jasnu i pažljivu strategiju praćenja kako bi utvrdio koje su politike učinkovite i koje je potrebno ažurirati, što je rezultiralo povećanom aktivnom mobilnošću, poput pješačenja i vožnje biciklom: u Pontevedri 80% djece u dobi od 6 do 12 godina samostalno ide pješice u školu. Žiri je bio impresioniran korištenjem širokog spektra mjera u gradu, uključujući smanjenje ograničenja brzine na 10-30 km / h te stvaranja više javnih površina atraktivnih za pješake.

Ostali finalisti bili su Jaworzno (Poljska) i Ordu (Turska).

Kampanja EUROPEANMOBILITYWEEK održava se svake godine od 16. do 22. rujna, a velikim i malim gradovima pruža se mogućnost testiranja održivih alternativa u prometu. U 2019. godini preko 3.100 gradova registrirano je za sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti, što je ujedno bila najuspješnija godina do sada.

Sve nagrade prepoznaju izvanredne aktivnosti provedene u 2019. godini u sklopu teme Sigurna šetnja i vožnja biciklom. Pobjedničke gradove odabrao je neovisni panel stručnjaka za mobilnost i promet. Za više informacija o kampanji posjetite www.mobilityweek.eu

Izvor: mobilityweek.eu

Povratak