9. 3. 2018. | Dobra praksa iz EU

Europska komisija objavila nominirane za nagrade u području održive mobilnosti

Europska komisija je objavila finaliste za nagradu Europskog tjedna mobilnosti i nagradu za Planove održive urbane mobilnosti (SUMP). Dodjelom nagrade Europskog tjedna mobilnosti predstavljaju se lokalne vlasti koje su pokazale značajan napor u promoviranju održive mobilnosti u gradovima i općinama, dok SUMP nagrada prepoznaje gradove i općine koje su imale izuzetno planiranje održive mobilnosti u urbanoj sredini.

Finalisti za dodjelu nagrade Europski tjedan mobilnosti 2017 su:

  • Granada (Španjolska)
  • Prag (Češka)
  • Beč (Austrija)

 

Granada je impresionirala suce svojim proslavama Svjetskog dana bez automobila, zajedno sa široko rasprostranjenom komunikacijskom kampanjom koja je uključivala reklame o javnom prijevozu. Prag je bio jako uspješan u stvaranju obostrano korisnih partnerstava sa nevladinim organizacijama i lokalnim tvrtkama tokom čitavog tjedna mobilnosti, dok je Beč organizirao razne aktivnosti koje su bile usko povezane za temu iz 2017. godine – “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”.

Po prvi puta u dodjelu nagrade Europskog tjedna mobilnosti je uključena i kategorija općina i gradova s manje od 50.000 stanovnika, priznavajući postignuća iz područja održive mobilnosti u manjim gradovima Europe. Finalisti za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2017 za općine i gradove s manje od 50.000 stanovnika su:

  • Igumenica (Grčka)
  • Lindau (Nemačka)
  • Tivat (Crna Gora)

 

Igumenica je postigla dosta toga zahvaljujući snažnim naporima da stanovnicima prenese sve koristi održive mobilnosti, kao i onima koji žive u gradovima u okruženju. Lindau je provodio impresivne permanentne mjere, uključujući raznovrsno korištenje parkirališnih prostora, dok je komisija za dodjelu nagrade pohvalila Tivat za angažiranje svojih građana. Ovo izdanje nagrade za SUMP fokusirano je na zajedničku mobilnost u procesu planiranja.

Finalisti šeste SUMP nagrade su:

  • Manchester (Velika Britanija)
  • Milano (Italija)
  • Turda (Rumunjska)

 

Manchester je bio pohvaljen zbog svoje progresivne vizije, velikih ambicija i dobrog primjera suradnje sa privatnim i neprofitnim sektorom. Milano je pohvaljen za kvalitetno sudjelovanje zainteresiranih strana prilikom dizajniranja svog SUMP-a i zbog rada na uvođenju MOBILNOST kao servisne platforme koja okuplja sve aplikacije o različitim modalitetima prijevoza kako bi se olakšala mobilnost građana. Žiri je također pohvalio grad Turdu zbog svoje jasne i inspirativne vizije za planiranje, uključujući dobro strukturiranu strategiju financiranja.

Svi gradovi koji su ušli u uži izbor, izabrao je nezavisna grupa stručnjaka iz područja mobilnosti i transporta. Pobjednici će biti objavljeni na dodjeli nagrada u Bruxellesu 21. ožujka 2018. godine.

Više informacija pročitajte OVDJE.

Izvor: sedmicamobilnosti.ba

Povratak