14. 11. 2021. | Događanja

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizira konferenciju o europskim željeznicama

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), 15. studenoga 2021. od 10 do 16.10 sati organizira konferenciju o europskim željeznicama. Događaj je osmišljen kao forum za raspravu o mogućnostima i izazovima koje pruža željeznica: prednosti željeznice, njen doprinos održivoj i pametnoj mobilnosti te što još treba učiniti kako bi postala održiva i konkurentna opcija prijevoza.

Događaj, koji će otvoriti Christa Schweng, predsjednica EGSO-a, a sudjelovat će i Elżbieta Łukaniuk, članica kabineta povjerenice Vălean, okupit će govornike na visokoj razini iz europskih organizacija civilnog društva i europskih i nacionalnih institucija, uključujući Barbaru Thaler, europarlamentarku i Tālisa Linkaitsa, latvijskog ministra prometa.

Nakon uvodnih riječi održat će se dvije radionice na temu:

1. dekarbonizacija i digitalizacija željeznica; i
2. uloga željeznice u koridorima TEN-T i u završetku temeljne TEN-T mreže.

Program možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/…/european-year…/programme

Ove radionice pružit će priliku za fokusiranje na teme kao što su međupovezivanje, interoperabilnost, TEN-T, digitalizacija željeznice i njezin ključni doprinos smanjenju emisija u prometnom sektoru.

Konferencija će se prenositi putem interneta uz prijevod na EN, FR i DE. Gledatelji će imati priliku uključiti se u raspravu putem platforme Slido, s kodom #EYR2021. Događanje možete pratiti na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/…/european-year…/webstream

Europsku godinu željeznice 2021. pokrenulo je portugalsko predsjedanje EU-om, koje je od EGSO-a zatražilo istraživačko mišljenje o Jedinstvenom europskom željezničkom području, koje je usvojeno 24. ožujka 2021. i predstavljeno Radnoj skupini Vijeća za kopneni promet 16. travnja. Europska godina željeznice jedinstvena je prilika za organizirano civilno društvo da raspravlja o prednostima željeznice za putnike i korisnike, u smislu radnih uvjeta, gospodarstva i klime, kao i izazovima s kojima se susreće u stvaranju istinskog jedinstvenog europskog transportnog prostora željeznice, bez granica.

Nije slučajno da je 2021. Europska godina željeznice. Bio je to prirodan izbor nakon pokretanja Europskog zelenog plana. Europska komisija promiče ambiciozan program u okviru Europskog zelenog plana s ciljem da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. On pruža putokaz za održivost gospodarstva EU-a pretvaranjem klimatskih i okolišnih izazova u prilike u svim područjima javnih politika te osiguranjem pravedne i uključive tranzicije. Danas emisije iz prometa predstavljaju oko četvrtinu ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u. Kako bi se postigla klimatska neutralnost predviđena Europskim zelenim planom, prometni sektor EU-a mora smanjiti svoje emisije CO2 za 90% do 2050. (55% do 2030.). Željeznice mogu odigrati veliku ulogu u postizanju ovih ciljeva.

Relevantna mišljenja možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/…/european-year…/opinions

#EGSO #EESC

Povratak