24. 1. 2023. | Dobra praksa iz EU

Francuska metropola Lille planira platiti vozačima da ostave svoj automobil

Zabrinuta zbog problema zagađenja zraka i zagušenja cestovnog prometa, europska metropola Lille (MEL) najavila je novu hrabru mjeru kako bi uvjerila vozače da ostave svoj automobil tijekom prometnih gužvi. Počet će plaćati vozačima automobila koji odustanu od vožnje tijekom špice na najzakrčenijim rutama. Planirani početak programa je u rujnu 2023.

Program je usmjeren na vozače koji svakodnevno putuju tijekom špice nekim od najzagušenijih cesta u aglomeraciji i nudi im plaćanje (‘Ecobonus’) ako izbjegavaju korištenje tih cesta od 7:00 – 9:00 i 16:30 – 18:30 sati. Vozači su nagrađeni s 2 € po putovanju za svako izbjegnuto putovanje automobilom, s ograničenjem od 80 € mjesečno.

Predsjednik europske metropole Lille (MEL), Damien Castelain, sažeo je program koji je usmjeren na ‘auto-soliste’: “S Ecobonusom odgovaramo na hitnu klimatsku situaciju konkretnim djelovanjem: nagrađujemo sve one koji više ne koriste svoja vozila za putovanje glavnim zakrčenim autocestama metropole Lille u korist meke mobilnosti, zajedničkog putovanja, rada na daljinu i raspodjelom vremena dolaska i odlaska na posao. Ovo je prilika da izravno djelujemo na ponašanje korisnika, da ih nagradimo za poboljšanje kvalitete zraka.” Nastavio je: “Promjena navika se isplati”.

U praksi, vozači koji žele sudjelovati u pogramu „Ecobonusa” morat će se registrirati na posebnoj aplikaciji na svom pametnom telefonu i zabilježiti svoja putovanja koja nisu obavljena unutar određenih vremenskih intervala ujutro i navečer. Kako bi to nadzirao, Grad Lille će koristiti automatizirani sustav za očitavanje registarskih pločica instaliran na trenutnim ecotax vratima.

U početku će se učinci Ecobonusa testirati na autocesti A1 i A23. MEL se nada da će financijski poticaji koje pruža Ecobonus smanjiti promet za otprilike 6 % tijekom jutarnjih gužvi, uz pretpostavku sudjelovanja oko 5.000 vozača i uzimajući u obzir kapacitet na A1 (približno 12.000 vozila) tijekom tih sati. Nadu inspiriraju rezultati postignuti u regiji Rotterdama u Nizozemskoj, koja je započela sličan program za nekoliko velikih koridora 2014. godine.

Vozači koji žele sudjelovati mogu volontirati, a kampanja predregistracije za volontere trebala bi trajati od ožujka do svibnja 2023. Početni program trajat će devet mjeseci od rujna 2023. kako bi se procijenila njegova učinkovitost. Ako rezultati budu uspješni, plan je proširiti ga na druge prometne osi autoceste – A22, koja dolazi iz Belgije i A25 (Lille-Dunkirk).

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak