23. 1. 2023. | Dobra praksa iz EU

Madrid postaje prva velika europska prijestolnica koja ima 100 % čisti autobusni vozni park

U prosincu 2022. španjolski glavni grad Madrid postao je prva velika europska prijestolnica koja upravlja 100 % čistim voznim parkom gradskih autobusa. Gradski vozni park sastoji se od 1915 autobusa na stlačeni prirodni plin (CNG) i 180 električnih autobusa.

Grad ima planove za povećanje udjela autobusa s nultom emisijom, budući da 2023. namjerava nabaviti 10 autobusa na vodik i još 150 električnih autobusa. Stvaranje čiste autobusne flote jedna je od temeljnih politika koja će pomoći ostvarivanju čistog prijevoza unutar grada, kako je navedeno u Strategiji održivosti okoliša Vijeća i Strateškom planu 2025. madridskog prijevoznika EMT-a.

Međutim, kupnja autobusa u 2023. nije završetak gradskih planova, budući da općina namjerava povećati udio električnih autobusa u svom voznom parku na 25 % u nadolazećim godinama. Nadalje, ovi dodatni autobusi neće se napajati električnom energijom iz mreže, jer će biti instaliran fotonaponski sustav za opskrbu potrebnom električnom energijom za te dodatne autobuse.

Sveukupno, gradsko ulaganje u autobusnu flotu između 2020. i 2025. trebalo bi doseći približno 610 milijuna eura. Ovo pokazuje da Madrid ima jasnu ambiciju očistiti svoju autobusnu flotu, čime je ostvario značajan napredak otkako je kupio svoj prvi CNG autobus 1994. godine.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak