22. 2. 2021. | Dobra praksa iz EU

Francuski grad Lille promiče održivu urbanu mobilnost od malih nogu

Francuska metropola Lille nedavno je objavila vodič za djecu u dobi od 6 do 10 godina, kako bi se ta djeca uključila u pitanja sigurne i održive mobilnosti. Vodič nastoji podići svijest o eko-mobilnosti i sigurnosti na cestama omogućavajući djeci da se bave bitnim pitanjima mobilnosti u zabavnom i obrazovnom formatu, uz pomoć izazova, igara i rima.

Djeca mogu naučiti o sigurnosti dok putuju od kuće do škole te istražiti različite, aktivnije i ekološki prihvatljivije načine putovanja. Knjižica predlaže četiri glavne vrste pedagoških i zabavnih aktivnosti za nastavnike kako bi se učenici angažirali po pitanjima mobilnosti, kao što su:

  • Mapiranje škola: Pomoći djeci da razmisle o svojim putovanjima od kuće do škole utvrđivanjem znamenitosti u njihovom susjedstvu, lociranjem opasnih mjesta i prijelaza te izračunavanjem vremena putovanja.
  • Pribor za raspravu: Sadrži papirnati origami i kartice za pomoć učiteljima u angažiranju djece i poticanju rasprava.
  • Mobilfestation: Poticanje učenika da smisle rime povezane s temama koje se odnose na eko-mobilnost.
  • Izazov za ekološku mobilnost: razvijen kao timski izazov kako bi se povećala uključenost, istovremeno zabavan, s timovima izazvanima da za tjedan dana istraže alternativne načine putovanja

 

Objavljivanje ovog vodiča slijedi korake gradskog napora da poboljša pristupačnost, sigurnost i održivost svoje ponude urbane mobilnosti. Tijekom prvog zatvaranja zbog pandemije COVID-19, francusko gradsko područje postavilo je 32 km  privremenih biciklističkih traka i sigurnih biciklističkih stanica, kao i ograničenje brzine vozila kako bi se osigurala sigurnost biciklista.

Izvor: Elits
Slika: Unsplash

Povratak