22. 2. 2021. | Dobra praksa iz EU

Zajedničko mišljenje o integriranom sustavu izdavanja karata diljem EU-a

Tri prijevozničke organizacije izložile su ono što vide kao osnovno načelo za europske vlasti koje žele unaprijediti svoje usluge prijevoza u budućnosti. U zajedničkoj izjavi, UITP, POLIS i Udruženje europskih gradskih prometnih vlasti (EMTA) iznijele su ključna načela za digitalnu integraciju prometnih usluga diljem Europe.

Sve tri udruge identificiraju ključne izazove s kojima se mora suočiti svaki europski regulatorni okvir, uz očuvanje javne vrijednosti usluga javnog prijevoza.

Dok europski prometni sektor slijedi ciljeve održivosti zacrtane Europskim zelenim planom Europske komisije, digitalna integracija načina prijevoza omogućena konceptom Mobilnost kao usluga (MaaS) to može podržati.

Iako UITP, POLIS i EMTA pozdravljaju takve inovacije, organizacije su pozvale na središnju ulogu javnih vlasti u upravljanju ekosustavom MaaS. To će osigurati da digitalna rješenja podržavaju, umjesto da potkopavaju ključnu ulogu javnog prijevoza kao okosnice urbane mobilnosti – a prava svih građana na pristupačne i dostupne usluge prijevoza nisu umanjena.

Tri udruge upozoravaju na lokalnu raznolikost te prepoznatljivost instrumentalne uloge javnih vlasti. S obzirom na specifične potrebe i karakteristike svake države, regije ili grada, bilo koja regulativa ili politička inicijativa mora poštivati demokratski legitimitet i kontekst politike lokalnih / regionalnih prometnih vlasti.

Kažu kako je učinkovito upravljanje ključno za objedinjavanje ekonomskih ciljeva i ciljeva održivosti.

Da bi se osigurala pravednost i uravnotežen razvoj tržišta, u izjavi se ističe kako bilo koja regulativa ili politička inicijativa mora biti primjenjiva na sve vrste pružatelja usluga mobilnosti te ne smije biti ograničena na javna poduzeća.

Izjava je dostupna OVDJE.

Izvor: Intelligent Transport

Povratak