2. 12. 2019. | Dobra praksa iz EU

Google kreira novi alat za gradove za mjerenje onečišćenja zraka

Google je objavio novi digitalni alat koji će određenim europskim gradovima omogućiti mjerenje razine onečišćenja zraka.

Do sada je alat bio dostupan u Dublinu, Birminghamu, Manchesteru, Wolverhamptonu i Coventryju

U kombinaciji s Globalnim sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju (GCoM), Google je osmislio “Ekološki pregled istraživača” (EIE) kao sredstvo za:

  • analizirati njihove podatke o globalnom mapiranju;
  • procijeniti emisiju ugljika u građevinskim i prometnim sredstvima;
  • procijeniti potencijal obnovljivih izvora energije.

Svaki se globalni grad može nominirati za uključenje putem internetskog obrasca.

Amanda Eichel, izvršna direktorica GCoM-a, izjavila je: „Vjerujemo da EIE može poslužiti kao ključni prvi korak za gradske timove za održivost da bolje procijene svoju trenutnu situaciju i efikasnije prate i nadziru njihov napredak u ispunjavanju svojih ciljeva zaštite klime.“

Alat se već testira u Dublinu, gdje gradski čelnici koriste razumijevanje EIE kako bi savjetovali pametne programe tranzita s ciljem smanjenja emisija i povećavanja korištenja čistijih načina putovanja. Owen Keegan, izvršni direktor gradskog vijeća Dublina rekao je: „Sada možemo donijeti analitiku podataka Environmental Insights Explorer u razgovore o prijevozu emisija stakleničkih plinova i pokazati ljudima utjecaj podrške takvim programima kako bi se započelo s smanjenjem emisija za cijeli naš grad što može pomoći informiranju rasprava. ‘

Počevši od Kopenhagena, Google nudi i nove hiperlokalne podatke o kvaliteti zraka na razini ulice. Dio je laboratorija EIE koji će pilotirati skupove podataka usmjerenih na klimu kao kritični pokazatelj prioriteta i praćenja klimatskih aktivnosti. Rasmus Reeh, stariji programer u Copenhagen Solutions Lab rekao je: „Mjerenje ultrafinih čestica i crnog ugljika na uličnoj su razini važni koraci za Grad Kopenhagen, kako bi razumio kako možemo odrediti prioritete u aktivnostima za osiguranje čistog i zdravog grada za naše građane. Ovi novi podaci prikazuju dinamične razine ultrafinih čestica i crnog ugljika s jakim ukupnim odnosom s obrascima prometa, ali i vrućim točkama poput uskih ulica u našem starom gradskom središtu. ”

Google je već započeo s distribucijom podataka o kvaliteti zraka prikupljenih putem svog automobila s pogledom na ulice početkom ove godine. Google-ovi automobili su prikupili 140.000 milja i 7.000 sati vrijednih podataka o vožnji nakon što su opremljeni mobilnom senzorskom platformom Aclima za mjerenje dušičnog oksida (NO); dušikovog dioksida (NO2); krutih čestica (PM 2,5, PM 10); ultrafinih čestica (PM 0,1) i crnog ugljika.

Članak je prvi put objavljen u vijestima o kvaliteti zraka 11. studenog 2019. godine.

Izvor: eltis.org

Povratak