20. 8. 2019. | Najava

Grad Ljubljana domaćin Velo-city 2020, najveće godišnje konferencije o biciklističkom prometu i cikloturizmu!

Sljedeće godine Ljubljana će biti domaćin međunarodne konferencije Velo-city, godišnjeg globalnog biciklističkog samita Europske federacije biciklista (ECF), koji će se održati od 2-5. lipnja 2020.

Ljubljana je biciklistički grad i ponosni smo što su međunarodni stručnjaci prepoznali naš napredak na ovom području i što nam je Europska biciklistička federacija (ECF) povjerila organizaciju konferencije Velo-city 2020. Uvjereni smo da urbani biciklizam svakodnevno poboljšava kvalitetu života u gradovima pa mu je promocija jedan od prioriteta na području održivog urbanog razvoja. Na konferenciji ćemo istaknuti najnovije biciklističke aktivnosti, smjernice i mjere. Da smo na dobrom putu, između ostalog, dokazuje i treći uzastopni poredak u indeksu Copenhagenize od 20 gradova s najviše biciklizma na svijetu, istaknuto je na web stranici Grada Ljubljane.

Na ovogodišnjem samitu, koji je održan u Dublinu od 25. do 28. lipnja, Ljubljana je predstavljena kao domaćin sljedeće konferencije Velo-city. Zamjenik gradonačelnika prof. Janez Koželj aktivno je sudjelovao na okruglom stolu „Grad danas“ na kojem je naglasio važnost dijeljenja urbanog prostora u gradovima. Istaknuo je i najvažnija dostignuća Ljubljane na području održive mobilnosti i biciklizma, uključujući uređenje pješačkog i biciklističkog prostora, regulaciju biciklističkih staza i izuzetno popularan sustav javnih bicikala BicikeLJ.

Na konferenciji u Dublinu, gradonačelnik Dublina Paul McAuliffe i predsjednik ECF-a i zamjenik gradonačelnika Pariza Christophe Najdovski istaknuli su Ljubljanu kao jedan od najproaktivnijih gradova na svijetu u pogledu preobrazbe prostora prilagođenih ljudima.

Velo-city-5

O konferenciji

Konferencija Velo-city predstavlja najveći svjetski susret na području biciklizma, biciklističke infrastrukture, biciklističkih inovacija, sigurnosti bicikla te društvenih i kulturnih promjena uzrokovanih biciklizmom u svijetu. To je globalna komunikacijska i informacijska platforma usmjerena na poboljšanje dizajna i pružanja biciklističke infrastrukture i promociju svakodnevnog biciklizma u urbanim područjima. Svake godine prisustvuju predstavnici lokalnih, regionalnih, vladinih, nevladinih organizacija, kao i međunarodnih organizacija i stručnjaci iz različitih područja (tehnologija, zdravstvo, promjene u ponašanju, mobilnost, urbana i infrastrukturna politika i promet općenito).

Više o konferenciji: https://velo-city2020.com/

Izvor: ljubljana.si

Povratak