17. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Hamburg ima za cilj da četiri od pet putovanja bude obavljeno bez osobnog automobila do 2030.

Grad Hamburg postavio je ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija CO2 u prometnom sektoru. Do 2030. godine 80 % svih putovanja trebalo bi se odvijati pješačenjem, vožnjom bicikla, korištenjem javnog prijevoza i bilo kojeg drugog oblika održive mobilnosti. Samo 20 % putovanja trebalo bi se obaviti osobnim automobilom (u 2017. to je činilo 36 % putovanja).

Kako bi ostvario ovaj ambiciozni cilj, Hamburg primjenjuje niz projekata smještenih u okviru svoje biciklističke strategije Saveza za biciklizam. Strategija trenutno radi s 28 partnera i postavlja godišnje planove rada i proračune kako bi se došlo do načinske podjele do 2030. godine.

Godine 2020. Hamburg je uložio 87 milijuna eura, a 2021. 91 milijun eura za biciklističku infrastrukturu, usluge i komunikaciju. Ključni element strategije je mreža Veloroute: 14 glavnih biciklističkih ruta prostire se kao glavna mreža u ukupnoj dužini od 280 km, od čega je 190 km već postavljeno.

Biciklistička mreža proširena je i na drugim razinama mrežne hijerarhije, ali biciklistička strategija nadilazi izgradnju staza: plan je povećati objekte Bike+Ride, dodati parking za bicikle, povećati kapacitet sustava za dijeljenje bicikala, proizvesti digitalni sloj za infrastrukture kako bi se olakšalo održavanje i praćenje podataka o prometu te za pokretanje velikih marketinških kampanja za biciklizam svake treće godine.

Rad na poticanju biciklističkog prometa također se povezuje s drugim sredstvima održive urbane mobilnosti. Godine 2022. Alliance for Cycling ažuriran je kako bi uključio pješački promet, a gradske prometne mreže stalno se ažuriraju za kombiniranje biciklističkog prometa s uslugama javnog prijevoza, kako bi se omogućila veća pristupačnost, bez korištenja automobila.

Hamburg se tek nedavno pridružio mreži gradova i regija za bicikliste Europske biciklističke federacije. Mreža ugošćuje lokalne i regionalne uprave koje aktivno promiču biciklizam za prijevoz i slobodno vrijeme.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak