29. 1. 2021. | Dobra praksa iz EU

Priručnik "Ilustrirana Nova urbana agenda"

Priručnik "Ilustrirana nova urbana agenda", pripremljen za sve dionike koji se bave urbanim razvojem na globalnoj razini, podržava snažnije razumijevanje i provedbu prijedloga sadržanih u Novoj urbanoj agendi. Priručnik analizira sadržaj i prijedloge Nove urbane agende i njihove sinergije s ciljevima održivog razvoja te ih obogaćuje vizualnim ilustracijama, primjerima iz cijelog svijeta i praktičnim prijedlozima za djelovanje.

Nova urbana agenda, usvojena na Habitat III u Quitu u Ekvadoru, 20. listopada 2016., predstavlja promjenu paradigme koja se temelji na znanosti o gradovima i iznosi standarde i načela za planiranje, izgradnju, razvoj, upravljanje i poboljšanje urbanih područja. Nova urbana agenda zamišljena je kao resurs za različite aktere na više razina vlasti i za organizacije civilnog društva, privatni sektor i sve koji žive u urbanim prostorima svijeta. Nova urbana agenda ističe veze između održive urbanizacije i stvaranja radnih mjesta, mogućnosti za život i poboljšane kvalitete života te inzistira na uključivanju svih ovih sektora u svaku politiku i strategiju urbanog razvoja ili obnove.

Nova urbana agenda djeluje kao akcelerator ciljeva održivog razvoja, posebno cilja održivog razvoja 11. Održivi gradovi i zajednice – gradove i ljudska naselja učinite inkluzivnim, sigurnim, otpornim i održivim – pružajući sveobuhvatan okvir za vođenje i praćenje urbanizacije širom svijeta. Svjestan činjenice da će 95 posto urbanog rasta biti u svijetu u razvoju, cilj održivog razvoja 11 postavlja ciljeve i definira pokazatelje za mjerenje napretka i rasta.

Ilustrirani priručnik za Novu urbanu agendu, pripremljen za sve gradske dionike na globalnom nivou, podržava snažnije razumijevanje i provedbu prijedloga sadržanih u Novoj urbanoj agendi.

Priručnik sadrži tri poglavlja:
1) Osnovne dimenzije
2) Sredstva za provedbu i
3) Upravljanje, praćenje i revizija.

Priručnik analizira sadržaj i prijedloge Nove urbane agende i njihove sinergije s ciljevima i ciljevima održivog razvoja te ih obogaćuje vizualnim ilustracijama, primjerima iz cijelog svijeta i praktičnim prijedlozima za djelovanje. Kroz različita poglavlja pruža kratki pregled pitanja i izazova u sferi urbanog razvoja, kako su izloženi u Novoj urbanoj agendi. Cilj mu je riješiti se političkim odlukama više razine za rast i razvoj gradova diljem svijeta.  Ključne teme vezane uz održivi urbani razvoj objašnjene su u sažetku, a svaka se može dalje proučiti i istražiti.

U odjeljku s bibliografijom nalazi se čitav popis referenci kako bi čitatelj mogao dalje istraživati ​​i proučavati.

Ilustrirani priručnik možete preuzeti OVDJE.

Povratak