20. 8. 2019. | Dobra praksa iz EU

Javni prijevoz u Berlinu besplatan za sve učenike

Od 1. kolovoza 2019. svi učenici koji studiraju u Berlinu ili žive u Berlinu, a studiraju u Brandenburgu (država koja okružuje njemački glavni grad) mogu se besplatno voziti javnim gradskim prijevozom - bilo U-Bahnom, S-Bahnom, tramvajem ili autobusom.

Najava besplatnog javnog prijevoza za studente dolazi s uvođenjem nove pretplate za mlade pripravnike i srednjoškolske obrazovne pripravnike, koja će koštati 365 eura godišnje.

Obje nove inicijative za javni prijevoz pokrenute su kako bi se pomoglo obiteljima i mladima da uštede novac na putnim troškovima, a istovremeno promoviraju održiva putovanja, navodi se u izjavi VBB-a. Pokretanje novih pretplata za putovanja dolazi nedugo nakon što je gradonačelnik Berlina Michael Müller najavio planove uvođenja godišnje karte od 365 eura za sve korisnike javnog prijevoza.

Oko 360.000 učenika dobit će novu kartu, koju je lani dogovorila berlinska vladajuća koalicija, formirana od berlinskih socijaldemokrata (SPD), ljevice i zelenih, javlja berlinski Morgenpost.

Prošle je godine njemačka vlada objavila kako razmatra uvođenje besplatnog javnog prijevoza kako bi se smanjio broj osobnih automobila. Od tada je nekoliko njemačkih gradova uvelo planove za javni prijevoz koji je besplatan ili značajno jeftiniji kako bi se smanjile gužve te očuvao okoliš. Savezna vlada subvencionirat će takve inicijative u cijeloj državi na razini od 128 milijuna eura kako bi se pomoglo u pokrivanju nedostatka prihoda.

Izvor: Eltis.org

Povratak