20. 8. 2019. | Dobra praksa iz EU

Beč uvodi više "zona susreta" kako bi se poboljšala kvaliteta javnog prostora u gradu

Beč uvodi više "zona susreta" (njem. begegnungszonen) s ciljem poboljšanja kvalitete javnog prostora u gradu. Širenje zona susreta prati uspješno uvođenje velike zone u glavnu bečku trgovačku ulicu (Mariahilfer Straße). Prednost ovakvih zona je zajedničko korištenje prostora svih sudionika u prometu koji podliježu ograničenju brzine od najviše 20 km / h. Zone za korisnike prometa primjenjuju koncept "bez pravila" pri čemu se oslanjaju na izravnu komunikaciju, individualnu odgovornost i međusobno uvažavanje.

Priča o uspjehu prve zone susreta rezultirala je pozitivnijim stavom bečkih gradskih četvrti prema uvođenju takvih zona u njihova područja. Koncept se posebno smatra pogodnim za shopping ulice i ceste s visokom razinom nemotoriziranog prometa. Beč je do sada uveo sedam “zona susreta”, a više ih dolazi u neposrednoj blizini Mariahilfer Straße, kao i u drugim gradskim četvrtima, uključujući i prostor u blizini škola.

Prometni stručnjaci s bečkog Tehničkog sveučilišta vide zone susreta kao popularno sredstvo smirivanja prometa bez potpunog uklanjanja automobila. Zone stvaraju životnija područja mijenjajući percepciju ljudi o javnom prostoru kao mjestu koje je sigurno i gdje ima manje buke. Ipak, nije svaka ulica pogodna za ovakve zone. Harald Frey s Bečkog tehničkog sveučilišta smatra kako su za primjenu takvih zona pogodne ulice s uravnoteženim udjelom pješaka i automobila.

Više informacija o zonama susreta u Austriji na njemačkom jeziku dostupno je OVDJE.

Izvor: eltis.org

Povratak