19. 7. 2019. | Aktivnosti članova

U Splitu pušten u rad prvi sustav javnih bicikala!

U Splitu je 11. srpnja 2019. na četiri lokacije pušten u rad sustav javnih bicikala s mješovitim kontingentom od 20 električnih i 30 klasičnih bicikala. Dio je to europskog projekta REMEDIO koji Grad Split provodi u suradnji s gradskom tvrtkom Split Parking. Operater sustava je Nextbike, a Grad Split je 20. grad u Hrvatskoj koji je implementirao njihov sustav. Cijena korištenja bicikla iznosi 5 kuna svakih dodatnih pola sata za klasični, odnosno 10 kuna za električni bicikl.

Operater sustava je Nextbike, a direktor Ante Gustin rekao je kako je Split 20. grad u Hrvatskoj koji je implementirao njihov sustav te se zahvalio Gradu i Split Parkingu na suradnji. Rekao je kako u Hrvatskoj imaju više od 800 javnih bicikli te da dosad nisu zabilježili ni krađe niti veća oštećenja, upravo radi registracije korisnika i čipova na svakoj bicikli. Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba, član mreže CIVINET, licencirani je partner globalnog Nextbike sustava javnih bicikala, a koji je zastupljen u više od 250 gradova diljem svijeta.

Grad Split jedan je od partnera na EU projektu ‘REMEDIO’, iz programa INTERREG MEDITERAN, koji je usmjeren na poticanje korištenja nisko-ugljičnih prometnih sustava, s ciljem smanjenja zagušenosti prometnica i emisije CO2 u prometu, što je česti problem velikog broja mediteranskih gradova kojima nedostaju primjerena prometna rješenja, pa tako i grada Splita, a sve kroz testiranje modela integriranog sustava niskougljičnog prijevoza.

Kroz projekt ‘REMEDIO’ osigurana su EU sredstva za prvu godinu rada sustava. U tom razdoblju za korisnike je osigurano 30 min dnevno besplatnog korištenja sustava, uz obveznu registraciju, odnosno aktivaciju korisničkog računa. Aktivacija računa korisnika je potrebna u smislu sigurnosti te osiguranja dostupnosti Sustava većem broju korisnika pri tome maksimalno reducirajući eventualne zlouporabe.

Izvor: https://dalmatinskiportal.hr/
Slika: Facebook Nextbike Croatia

Povratak