7. 6. 2022. | Dobra praksa iz EU

Španjolski gradić Cullera postavljanjem pametnih pješačkih prijelaza povećava sigurnost na cestama

Mali španjolski grad Cullera koji se nalazi u Valencijskoj Zajednici, posljednji se odlučio za uvođenje pametnih rješenja za upravljanje prometom u tom dijelu zemlje. U tu je svrhu njegovo Gradsko vijeće ugovorilo tvrtku Pavapark za postavljanje dva inteligentna pješačka prijelaza i dva edukativna radara brzine na ključnim prometnim mjestima.

Što rade pametni radari i prijelazi?

Pavapark je španjolska tvrtka specijalizirana za razvoj pametnih gradskih rješenja koja se mogu neprimjetno integrirati u sustave upravljanja gradskim prometom.

Tvrtka je postavila edukativne radare na mostu Bega i u ulici Corbera, dvije prometne lokacije na spoju Cullere i državne ceste A-38. “Obrazovni” dio osmišljen je kako bi se potaknula promjena ponašanja. Zahvaljujući ekranu, ovi radari pokazuju brzinu približavanja vozila te nude mogućnost dodavanja poruka i ikona. Na taj se način želi osvijestiti vozače o njihovoj brzini. Ako automobili prođu unutar ograničenja brzine, vozači mogu pročitati poruku “Hvala”. Ako su iznad granice, radar odmah prikazuje poruku “Molim, smanjite brzinu”.

Što se tiče pametnih pješačkih prijelaza u Culleri, jedan se nalazi na jednoj od glavnih gradskih ulica, aveniji Racó, na raskrižju s ulicom Águila. Drugi prijelaz postavljen je u Cervantesovoj ulici, a planirano je puštanje u rad još dva na aveniji Port. Sastoje se od 14 svjetlećih horizontalnih signalnih ploča smještenih na krajevima svake bijele trake pješačkog prijelaza, šest RLP pilot svjetala na krajevima svake crne zone pješačkog prijelaza i dva vertikalna znaka koji također svijetle.

Svjetlosna signalizacija aktivira se kada senzori za detekciju vertikalnog signala pokažu da pješak prelazi cestu. Ploče emitiraju bijelo svjetlo i aktiviraju se samo noću, RLP pilot svjetala emitiraju crveno svjetlo i rade danju, dok okomiti znakovi imaju i bijelo i crveno svjetlo te se aktiviraju u svakom trenutku. Tako danju i noću pješački prijelazi daju vidljivo upozorenej da će korisnik prijeći ili već prelazi pješački prijelaz, kako bi vozači dobili priliku usporiti i zaustaviti svoja vozila.

Pavapark je sudjelovao u instaliranju sličnih inovacija i u drugim gradovima autonomne regije Valencije.

Izvor: mayor.eu

Povratak