14. 1. 2021. | Dobra praksa iz EU

Mreža POLIS objavila rezultate istraživanja o razmjeni podataka za dijeljenu mikromobilnost

Mreža POLIS objavila je rezultate istraživanja koji se odnose na razmjenu podataka za usluge mikromobilnosti, pomažući u poboljšanju donošenja odluka na temelju podataka i dokaza.

Tijekom posljednjih nekoliko godina zajednička mikromobilnost postala je temeljna značajka urbane mobilnosti. Usluge su sada dostupne u gradovima i regijama diljem Europe i šire, a sve više lokalnih vlasti nastoji integrirati mikromobilnost u svoj modalni udio. Iako je COVID-19 ubrzao primjenu takvih ponuda prijevoza, zajednička mobilnost dio je sveobuhvatnog, dugoročnijeg pomaka prema održivoj urbanoj mobilnosti, koja će ovdje i ostati.

Podaci su posvuda, ali kako ćemo ih dijeliti?

Kako se zajedničke usluge mikromobilnosti šire i razvijaju, razumijevanje korisničkih podataka te politika i praksi vezanih uz njihovu upotrebu, presudno je i za lokalne vlasti i za privatne pružatelje usluga. Zajedničke usluge mikromobilnosti generiraju velike količine podataka koji mogu pomoći u planiranju, upravljanju i poboljšanju infrastrukture na koju se te usluge oslanjaju. Međutim, ostaju pitanja o tome kako se podaci najbolje mogu koristiti u korist vlasti, korisnika i pružatelja usluga.

Istraživanje POLIS-a rasvjetljava ovo pitanje. Ispitali su preko 100 dionika o trenutnim praksama dijeljenja, aplikacijama, izazovima i preferencijama za budućnost, odgovarajući na pitanja koja uključuju:

  • Tko što dijeli, u kojem formatu, u koju svrhu?
  • Imaju li organizacije kapacitet da se bave razmjenom podataka i imaju li koristi od te razmjene?
  • Kako cijeli postupak učiniti učinkovitijim za sve?

 

Ovo istraživanje provedeno je kako bi se unaprijedio POLIS-ov kontinuirani rad na tri kritična pitanja: potrebama za dijeljenjem podataka i slučajevima korištenja, specifikacijama podataka i formatima te primjenama na druge načine izvan mikromobilnosti.

Izvještaj o provedenom istraživanju pročitajte OVDJE.

Izvor: www.polisnetwork.eu

Povratak