8. 5. 2018. | Dejavnosti članov

Nagrada Zaštitnika građana Republike Srbije za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti osobama sa invaliditetom

Zaštitnik građana je u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština 27.aprila 2018.godine u Beogradu uručio nagrade opštini Svilajnac i gradovima Novi Sad i Kruševac za naznačajniji doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti osobama sa invaliditetom u 2017. godini.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana, pohvalio je svih 19 gradova i opština, koji su se odazvali na javni poziv i izrazio nadu da će sledeće godine taj broj biti daleko veći, a da ćemo u godinama koje dolaze, zajedničkim radom sa predstavnicima Vlade, lokalnih zajednica i udruženjima građana, izgraditi društvo u kojem neće biti razlike među građanima i u kojem će svi pojedinci ostvariti svoja prava, onako kako je to zakonom propisano.

Zaštitnik građana je naveo da često dobija pitanje zašto se nagrada za pristupačnost dodeljuje lokalnim samoupravama kada pristupačnost po zakonu treba da obezbede u svojoj sredini. Pašalić je objasnio da obilazeći gradove i opštine po Srbiji može se uočiti da su osobe sa invaliditetom nevidljive za svoje sugrađane, zbog toga što im je na različite načine onemogućen izlazak u javnost. U opštinama i gradovima, u kojima se prava osoba sa invaliditetom štite, u takvim sredinama osobe sa invaliditetom postaju punopravni građani koji participiraju u javnom životu, naglasio je zaštitnik građana. Rekao je da rekonstrukcijom javnih zgrada, obrazovnim programima i planovima razvoja, nagrađeni gradovi i opštine u praksi su pokazali kako se osobe sa invaliditetom postaju punopravni članovi društva.

nagrada_krusevec

Nagrade za doprinos razvoju pristupačnosti su dobili Svilajnac, Novi Sad i Kruševac, priznanja Čajetina, Kragujevac i Vračar, a pohvale Bela Palanka, Boljevac, Brus, Palilula (Beograd), Kikinda, Majdanpek, Niš, Paraćin, Šid, Surdulica, Velika Plana, Vrnjačka Banja i Zaječar.

Svilajnac je dobio nagradu za aktivnosti i inicijative pravovremenog planiranja i uklanjanja arhitektonskih barijera, Novi Sad za institucionalnu podršku unapređenju pristupačnosti, dok Kruševac konkurisao sa nedavno usvojenim Planom održive urbane mobilnosti grada Kruševca 2017-2030, te je nagrađen za strateško promišljanje u razvoju pristupačnosti.

Nagradu je u ime grada primila Vesna Lazarević, zamenik gadonačelnika, a Jelena Nikolić, dipl.inž.arh, je održala prezentaciju o Planu održive urbane mobilnosti grada Kruševca 2017-2030 i predstavila povezanost ovog strateškog dokumenta i teme pristupačnosti kroz viziju „Grad dostupan svima“.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO istakao je da je ponosan na sve prisutne članice, koje su danas tu da bi primile nagradu, ali i na sve one koje su učestvovale u ovoj inicijativi.

 

POVRATAK