9. 3. 2021. | Dobra praksa iz EU

Nova publikacija projekta CIVITAS Park4SUMP objašnjava kako standarde parkiranja učiniti održivijima

Nova publikacija izrađena u okviru projekta CIVITAS Park4SUMP istražuje kako zahtjevi za parkiranjem u novim urbanim četvrtima trebaju biti dizajnirani tako da smanje troškove gradnje, a istovremeno promoviraju održivu mobilnost.

Publikacija istražuje nova stambena područja te stambene i poslovne prostore mješovite namjene, koji sve više služe kao prostori za nove projekte urbanog razvoja.

Standardi parkiranja određuju koliko se mora izgraditi parkirnih mjesta za automobile i bicikle. Broj se može temeljiti na više čimbenika; kao što su stambene jedinice, površina ili veličina ureda, maloprodaje i radnih mjesta, kao i namjene.

Većina europskih zemalja ima takozvane ‘minimalne standarde’ za parkiranje automobila. To znači da programeri mogu stvoriti više od svog obveznog udjela ako žele. Međutim, visoki zahtjevi za fiksne minimalne standarde utječu na troškove gradnje i održavanja te stvaraju sukobe u korištenju zemljišta i ozbiljne ekološke probleme.

S druge strane, fiksni maksimalni standardi ograničavaju broj parkirnih mjesta koja se mogu izgraditi kako ne bi spriječili prekomjernu ponudu parkirnih mjesta. To je namijenjeno smanjenju troškova i suzbijanju povećanja vlasništva automobila, a time i dugoročno, automobilskog prometa.

Otprilike 80% svih putovanja započinje i završava kod kuće; stoga je dostupnost parkinga na području stanovanja posebno relevantna za odabir načina prijevoza.

Više je dobrih razloga za ispitivanje promjenjivih standarda parkiranja. Publikacija predstavlja pristupe koji se koriste u raznim europskim zemljama, kao i primjere dobre prakse koji ističu važnost propisa o izgradnji parkirnih mjesta kao upravljačkog instrumenta u urbanom planiranju i planiranju mobilnosti.

Ovo mnoštvo pristupa i iskustava pokazuje važnost zahtjeva za parkiranjem kao upravljačkih alata u urbanom i prometnom planiranju! Integriranje modificiranih standarda parkiranja i politike parkirnog prostora u Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) toplo se preporučuje.

Publikaciju pročitajte i preuzmite OVDJE. Web stranicu projekta Park4SUMP posjetite OVDJE.

Izvor: Eltis

Povratak