9. 5. 2017. | Dobra praksa iz EU

Novi prioriteti za održivi promet u Grazu

Elke Kahr, nova gradska savjetnica zadužena za promet u Grazu, predstavila je na konferenciji za novinare nove prioritete za planiranje održivog prometa u tom gradu. Kahr planira uskoro pokrenuti niz akcija povezanih s javnim prijevozom te biciklističkim i pješačkim prometom u gradu.

Mreža biciklističkih staza, koja je 1980-ih bila dosta napredna no otad je izgubila korak s ostatkom zemlje, proširit će se. I pješačke staze ponovo dobivaju na važnosti u novom gradskom planiranju. Kahr je izrazila namjeru suradnje s neprofitnim organizacijama po ovim pitanjima.

Također će se proširiti i nekoliko gradskih tramvajskih linija, dok će značajno niže cijene karata za studente, umirovljenike te godišnje karte i dalje ostati iste. Kahr je također pozvala velika poduzeća da pruže svoj doprinos financiranju infrastrukture javnog prijevoza od koje profitiraju.

Inspirirana “bolzanskim modelom”, Kahr također ramišlja o privremenoj jutarnjoj zabrani vožnje u blizini škola, prijedlogu za koji kaže da bi ga pozdravili “mnogi zabrinuti roditelji”.

No izmjene odredbi o parkiranju trenutno nisu u planu. Dok Kahr uviđa da odredbe o parkiranju predstavljaju “ozbiljan problem” u mnogim četvrtima radi zakrčenih ulica, ona ipak naglašava da ne može “ukinuti ljudima pravo da posjeduju i prakiraju automobil.”

Za više informacija, posjetite: derstandard.at (in German)
Image copyright: Annenstraßen-Flohmarkt in Graz (image on Flickr) by info-graz under CC BY 2.0

Izvor: eltis.org

Povratak