30. 9. 2020. | AKtivnosti članova

Otvaranje Evropske nedelje mobilnosti u Kruševcu

Evropska nedelja mobilnosti 2020 u Srbiji otvorena je svečanim događajem koji je održan u Kruševcu, gradu koji je osvojio nagradu Evropske nagrade za održivu mobilnost za 2019. godinu. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, uručio je nagradu gradonačelnici Jasmini Palurović u ime evropske komesarke Adine Joane Valean. Aktivnosti u Srbiji u okviru ove kampanje koordinišu Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ministarka i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, učestvovala je u otvaranju Evropske nedelje mobilnosti u Kruševcu, zajedno sa ambasadorom Fabricijem.

Ambasador Fabrici je naglasio da ove godine Evropska nedelja mobilnosti ima moto “Mobilnost za sve bez štetnih gasova”, i ima tri poruke.

Prva poruka jeste da je potrebno smanjiti zagađenost vazduha, druga poruka odnosi se na povezanost kretanja i zdravlja ljudi, a treći element jeste javni prostor, koji pripada građanima, a ne automobilima, kako je ambasador rekao.

Kampanja Evropska nedelja mobilnosti po prvi put je održana 2002. godine i ima za cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, poput zagađenja vazduha.

Nedelja mobilnosti takođe pruža savršenu priliku da se lokalnom stanovništvu predstave alternative održive mobilnosti i da se pojasne izazovi sa kojima se gradovi suočavaju. Svojim učešćem, gradovi mogu da pokažu prednosti čistijih izbora prevoza i naprave napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi.

Ovogodišnja tema – mobilnost za sve bez štetnih gasova – odražava ambiciozni cilj Evropske komisije da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena. Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020 naglašava se važnost pristupačnosti prevoza bez emisija i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve. Stoga, ova kampanja podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenično neutralnog kontinenta.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Povratak