6. 10. 2020. | Dobra praksa iz EU

Primjeri dobre prakse upravljanja parkiranjem iz Rotterdama, Krakowa i Sint-Niklaasa

Projekt Park4SUMP ima za cilj pomoći gradovima da integriraju inovativna rješenja za upravljanje parkiranjem u planove održive urbane mobilnosti (SUMP) kako bi se postigla bolja mobilnost i povećala kvaliteta života. U sklopu projekta izrađuju se brojni video zapisi koji daju uvid u rješenja dobre prakse koja su primijenili različiti europski gradovi, poput napora Rotterdama da potakne ljude da koriste parkirališta izvan ulice, integrativnog pristupa u Krakowu te inovativnih mjera koje koristi belgijiski Sint-Niklaas.

Napori Rotterdama da potakne ljude da koriste parkirališta izvan ulice uglavnom se postižu cjenovnom politikom. Osim jednostavnog prelaska na parkiranje izvan ulice, grad također smanjuje broj parkirališta na ulici kako bi javni prostor bio više dostupan ljidima,  a ne samo za parkirane automobile. Projektom Park4SUMP želi se zamijeniti 3.000 parkirnih mjesta u užem gradskom središtu, u zamijenu za biciklističke staze, garaže za parkiranje bicikala ili terase >> pogledajte videozapis kako biste naučili kako taj pristup prenijeti u svoj grad.

Sljedeći je primjer poljski grad Krakow, koji dugi niz godina primjenjuje principe SUMP-a. Upravljanje parkirnim prostorom igra važnu ulogu u njihovom planu održive urbane mobilnosti i okosnica je klasičnog push and pull pristupa. Promjena paradigme u prometnom planiranju s orijentacije na automobile i vraćanje javnog prostora ljudima, svijetli je primjer za slične gradove u srednjoj i istočnoj Europi >> pogledajte ovaj video kako biste saznali zbog čega je krakovski pristup bio toliko uspješan i kako bi se njihov pristup mogao prenijeti u vaš grad.

Treći primjer – ovaj put iz manjeg grada – pokazuje inovativne mjere koje koristi Sint Niklaas, a koje uključuju višestruku upotrebu parkirnih mjesta. Upravljanje parkingom igra presudnu ulogu u SUMP-u belgijskog Sint Niklaasa. Grad je implementirao plan parkiranja s diferenciranim tarifama, ali također koristi parkirna mjesta na više različitih načina, od  prostora za parkiranje bicikala do pretvaranja bivših parkirnih mjesta u biciklističke staze.

Park4SUMP.eu će sljedećih tjedana na portalu Eltis objavljivati daljnje videozapise.

Izvor: eltis.org

Povratak