19. 10. 2020. | Dobra praksa iz EU

Pedestrians Fist - alati za grad pristupačan za pješačenje

Institut za prometnu i razvojnu politiku (The Institute for Transportation & Development Policy - ITDP) pokrenuo je online alat Pedestrians First, koji urbanistima i gradskim službenicima omogućuje usporedbu pješačke pristupačnosti njihovih gradova, četvrti i ulica.

Pješačka pristupačnost (eng. walkability) ključna je za stanovnike gradova širom svijeta. Od male djece do starijih građana, mogućnost kretanja pješice od kuće do posla te u slobodno vrijeme grad čini pristupačnijim, uključivijim i demokratskijim. Pandemija COVID-19 razotkriva borbu gradova i regija da implementiraju infrastrukturu prilagođenu pješacima u svoje programe mobilnosti. Da bi se stekle blagodati takve infrastrukture, gradovi se moraju planirati na način da ljudi žive i rade unutar prihvatljivih pješačkih udaljenosti.

“COVID-19 dramatično je razotkrio naše nejednakosti na svim razinama, uključujući mogućnosti putovanja. Oni viši na ljestvici prihoda imaju pristup pješački prohodnim četvrtima i prijevozu, dok oni koji su niži nemaju niti jedno niti drugo. Nužno je pomaknuti ravnotežu prostora u našim gradovima s automobila ”, kaže Heather Thompson, izvršna direktorica ITDP-a.

Kao rezultat toga, vodič Pedestrians First omogućuje korisnicima usporedbu i učenje iz najboljih praksi u gotovo 1.000 gradskih područja širom svijeta, koje korisnici mogu istražiti na interaktivnoj karti. Vodič također nudi preporuke za poboljšanje šetališta, raskrižja i zaklona na ulicama.

Komplet alata popraćen je i pisanim izvještajem koji možete pogledati OVDJE.

Izvor: www.polisnetwork.eu

 

Povratak