21. 9. 2020. | Aktivnosti članova

Pilot projekt postavljanja natkrivenih parkirališta za bicikle u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajeva, Adi Kalem, Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i GIZ menadžer sektorskog fonda Julia Nagel 21.9. obišli su radove na postavljanju natkrivenih parkinga za bicikla (lokacija Otoka) koji će biti postavljeni na devet lokacija. Pilot projekat je dio GIZ regionalne inicijative na temu održive urbane mobilnosti u zemljama jugoistočne Evrope finansirane od strane njemačke vlade, u kojem su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo partneri.

Zajedničko planiranje uz aktivno učešće javnosti rezultiralo je projektovanju i postavljanju natkrivenih parkinga za bicikla na devet lokacija u Sarajevu. Ova aktivnost je implementirana kao dio Plana održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, strateškog dokumenta, osmišljenog da zadovolji potrebe mobilnosti ljudi i privrednih subjekata u Sarajevu i okolini za boljom kvalitetom života.

Nove lokacije

Općina Novo Sarajevo:

 • Ispred Mašinskog fakulteta
 • Na Vilsonovom šetalištu iza zgrade Elektroprivrede
 • Ispred zgrade Pošte na Malti

 

Općina Novi Grad

 • Ispred Bazena na Otoci
 • Kod Studentskog doma Nedžarići
 • Ispred OŠ “Skender Kulenović” Dobrinja

 

Općina Ilidža:

 • Kod Doma zdravlja Ilidža
 • Ispred Prve osnovne škole ul. Mala Aleja
 • Pored rijeke Željeznice iza objekta izvora termalne vode

 

Analiza trenutnog stanja Plan održive urbane mobilnosti Sarajeva ukazala je na nedostatak parkinga za bicikle, na primjer ispred javnih institucija. Potreba za njihovom izgradnjom identifikovana je tokom radionica sa širom javnošću kao jedna od mjera za povećanje udjela biciklizma u Sarajevu.

Od 16-22 septembra svake godine obilježava se Europska sedmica mobilnosti tako da je ovo odlična prilika da se promoviše nemotorizovani način transporta. Cilj nam je da građane animiramo da nastave ali i povećaju svakodnevnu upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva te da nesmetano mogu dolaziti na posao ili obavljati obaveze u institucijama, bez bojazni da će biciklo biti ukradeno ili ostavljeno na potencijalno lošim meteorološkim uslovima –  Adi Kalem, Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Prema trenutnoj situaciji s Covid-19 virusom, biciklizam postaje sve veći trend i lako rješenje za kretanje s malim rizikom od infekcije. Parkinzi za bicikla posebno su namijenjeni zaposlenicima koji biciklom mogu doći do radnog mjesta i parkirati ga bez straha od atmosferskih uticaja ali i potencijalne krađe jer su uglavnom sve lokacije u neposrednoj blizini video nadzora.

Prvu gradsku biciklističku stazu koju gradimo, namjeravamo urediti i učiniti što funkcionalnijom u skladu sa evropskim standardima. Pored uređene biciklističke staze, kao što su adekvatna podloga, signalizacija, biciklisti također trebaju imati i natkrivena parking mjesta za odlaganje bicikla sa mini servisom – istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, i dodao da BiH prijestolnica poput drugih evropskih gradova treba da ima, ne samo rekreativan, već i funkcionalan biciklistički saobraćaj.

Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju naš kardio-vaskularni sistem i održavaju tijelo zdravijim – Direktni uticaji na naše zdravlje, životnu sredinu i na naše finansije.

Važno je preduzeti mjere i stvoriti dobre uslove osiguravanjem sigurnih mjesta za zaključavanje bicikla. Ovo je prvi korak u stvaranju sigurnog, biciklističkog okruženja u gradu. Natkrivena parkirališta planirana su uz aktivno učešće javnosti, lokalnih i međunarodnih stručnjaka, koristeći integrisani pristup planiranja. Sa već uspostavljenim biciklističkim rutama i postavljenim novim parkinzima, Sarajevo je definitivno stvorilo dobre uslove da postane grad okrenut ka biciklistima. Uzbuđena sam kad vidim kako Sarajevo nastavlja svoj put prema održivijoj urbanoj mobilnosti – Julia Nagel, GIZ menadžer sektorskog fonda.

Prema podacima Sekretarijata Evropske sedmice mobilnosti https://mobilityweek.eu/contact/ i Biciklističke mreže  https://www.bicyclenetwork.com.au/about-us/ studije su pokazale:

 • Biciklizam će smanjiti troškove zdravstvene zaštite: Biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže od osoba koje nisu aktivni biciklisti i uzimaju 15 posto manje slobodnih dana zbog bolesti.
 • Samo 25 minuta bržeg hoda dnevno, može da produži vaš život i do sedam godina.

Očekuje se da će pilot projekat postavljanja natkrivenih biciklističkih parkinga biti nastavljen u bliskoj budućnosti slijedeći preporuke iz Plana održive urbane mobilnosti Kantona i Grada Sarajevo.

 

 

 

 

 

Povratak