21. 5. 2023. | Aktivnosti mreže

Poziv na radionicu u Mariboru: Inovativan pristup održivoj mobilnosti

Prijavite se na jednodnevnu radionicu o inovacijama u mobilnosti koja će se održati 7. 6. 2023. u Mariboru (Razstavni salon Urban, Grajska ulica 7). Naglasak će biti na inovativnom pristupu održivoj mobilnosti i pripremi inovacijskih projekata. Radionicu organizira ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) u suradnji s Gradom Mariborom i REGEA-om (EIT Urban Mobility). Radni jezik je engleski. Rok za prijavu: 2. 6. 2023. ili do popunjenosti kapaciteta.

Ciljevi radionice su:

 • upoznati sudionike s mogućnostima financiranja projekata kojima se inovativna rješenja mogu testirati ili integrirati u postojeće sustave mobilnosti;
 • otvoriti komunikaciju između potencijalnih projektnih partnera za prijavu na inovacijske pozive;
 • kroz interaktivni rad u skupinama oblikovati grube koncepte potencijalnih projektnih prijedloga te uputiti sudionike u osnovne zahtjeve pripreme projekata za inovacijski poziv programa EIT Urban Mobility, ali i druge potencijalne natječaje.

 

Radionica je namijenjena predstavnicima lokalnih samouprava i vlasnicima inovativnih rješenja s potencijalom doprinosa održivoj mobilnosti te svim ostalim zainteresiranim članovima mreže CIVINET. Prilika je to za aktivno sudjelovanje, razmjenu znanja među sudionicima i umrežavanje. Na radionici će sudjelovati i 20 predstavnika, članova mreže CIVINET Češka-Slovačka koja je taj tjedan u studijskom posjetu Ljubljani i Mariboru.

Sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Troškove ručka pokriva organizator. Troškove smještaja i  putovanja snose sudionici.

Radionica će početi u 11 sati, a završiti u 17:15.

Program će otpočeti s prezentacijom primjera održive urbane mobilnosti u Mariboru te tematskim izlaganjima u području elektromobilnosti te potencijalu inovacija i inovativnog pristupa održivoj mobilnosti.

U sklopu pitch sesije bit će predstavljeno sedam inovativnih start-upova u području mobilnosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Latvije.

 • Bikademy, Krešimir Herceg (HR) > Digitalno rješenje za promicanje cikloturizma
 • Urban Monkeys, Irene Ternes (DE) > Inovativan pristup mobilnosti pri turističkim turama (online)
 • Gepek, Carla Ferreri (HR) > Gepek kao rješenje problema urbane i ruralne dostave
 • DISPO MARKET, Nikola Balaban (SI) > Optimizacija logističkih procesa za prijevoznike
 • SKV, Damir Vuksan (HR) > SED Station – modularno i zeleno stajalište za nove koncepte prijevoza putnika i tereta
 • Wikimove, Michael Federlin & Daniel Wolpert (DE) > Digitalna platforma koja podržava mobilnost kao uslugu MaaS (online)
 • SkanAuto, Krišjānis Stirna (LV) > Upravljanje i nadzor prometa u mirovanju temeljeno na umjetnoj inteligenciji (online)

 

Drugi dio radionice rezerviran je za interaktivan rad u grupama tijekom kojeg će polaznici raditi na pripremi inovacijskih projekata.

Nakon osnovnih informacija i uputa za rad, sudionici će biti podijeljeni u timove od maksimalno osam članova. Svaki tim imat će mogućnost odabira jednog grada i jedne ili više inovacija predstavljenih u pitch sesiji te izraditi “projektni koncept” prema unaprijed zadanom predlošku.

Rad u grupama moderirat će predstavnici REGEA-e, ODRAZ-a, ali i sami vlasnici inovativnih rješenja. Nakon zajedničkog rada, timovi će imati prilike jedni drugima predstaviti svoje koncepte.

Za završni dio radionice planiran je posjet nekoliko mariborskih lokacija gdje su implementirane razne zanimljive inovacije u mobilnosti:

 • zajednički prostor i preuređenje motornih prometnica u pješačku zonu
 • taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe
 • semafori prilagođeni pješacima
 • autobusni kolodvor Mlinska – autonomno brzo punjenje električnih autobusa; infrastruktura na autobusnom kolodvoru za slabovidne/invalide, informacije putnicima u stvarnom vremenu
 • promjena parkirnih mjesta u društvene prostore #Parklet
 • inovativni pješački prijelazi – Piano prijelaz

 

PRIJAVA
Rok za prijavu je 2. 6. 2023. ili do popunjenja mjesta. Sudjelovanje prijavite putem online obrasca na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/ku2psxAofLBaJF1BA

Program radionice pogledajte OVDJE.

 

Radionica je dio aktivnosti projekta CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti, koji stavlja naglasak na koncept SUMP-ova, a čije se projektne aktivnosti provode u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Češkoj i Slovačkoj. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

Događaj sufinancira EIT Urban Mobility u okviru aktivnosti RIS Hub Croatia i projekta Accelerate2Move.

Vidimo se u Mariboru!

 

#CLIMASUM #ClimateMitigation #UrbanMobility #CIVINETSloHrJIE #Maribor #Inovacije

 

Povratak