22. 5. 2023. |

Lisabon zabranjuje promet u središtu grada na tri mjeseca

Glavni portugalski grad probno provodi ograničenja prometa na tri mjeseca, tijekom kojih će motorna vozila biti zabranjena u središtu grada. Tijekom ljeta, lokalne će vlasti iskoristiti niže razine prometa za poduzimanje velikih infrastrukturnih radova, uključujući izgradnju dviju novih stanica metroa. Iako još nije jasno hoće li zabrana biti trajna ili privremena, kratkoročno se očekuje da će restrikcije doprinijeti promjenama u ponašanju ljudi i potaknuti ih da više koriste mogućnosti održive mobilnosti.

Ograničenja su provedena pomoću tri kategorije zona. U središtu grada uvedena je “crvena zona” u kojoj je promet motornim vozilima potpuno zabranjen. U ovom području, koje uključuje ceste na obali rijeke i Avenida 24 de Julho, između Avenida Infante Santo i Avenida Mouzinho de Albuquerque,  kretanje će biti dopušteno samo stanovnicima ili ljudima koji rade u tom području.

Neposredno izvan crvene zone, u širem “žutom području”, teška teretna vozila (HGV) mogu prometovati samo noću između 20:00 i 8:00. Ograničenja za teška teretna vozila mogu se produžiti nakon ljeta, iako se ta ograničenja ne odnose na javni prijevoz. U trećem području, “zelenoj zoni”, promet koji je preusmjeren iz crvenog i žutog područja bit će dopušten za promet. Ovo je svojevrsna “peta obilaznica” koja će omogućiti vozilima da prelaze grad izbjegavajući njegov centar.

Uz izgradnju dviju novih stanica podzemne željeznice, gradsko vijeće Lisabona u isto vrijeme planira provesti Plan odvodnje – čiji je cilj smanjenje poplava u gradu – kao i ponovno asfaltiranje gradskih cesta.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak