31. 3. 2021. | Događanja

Poziv na webinar i panel raspravu "COVID-19 kao katalizator promjena u planiranju održivog prometa"

Na koji su način europski gradovi reagirali na COVID-19 i ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti? Koji su najbolji primjeri mjera te kako je pandemija ubrzala tranziciju prema održivom prometu? Odgovore na ova pitanja saznajte na webinaru i panel raspravi koja će se održati u utorak 13. travnja / aprila 2021. od 10 do 12.30 sati na platformi ZOOM. Predstavnici akademske zajednice i europskih gradova predstavit će istraživanja i pregled mjera u prometu koje su uvedene diljem Europe usred pandemije. Rok za prijavu: 11. travnja / aprila 2021.

Mnogi su gradovi tijekom pandemije započeli širiti postojeću infrastrukturu za biciklistički promet i/ili  pješačenje, prvo kao privremena rješenja, da bi ih postepeno, gdje god je to bilo moguće, pretvorili u trajna. Europski su gradovi i nacionalne vlade izdvojili više od 800 milijuna eura za aktivnu mobilnost i najavili preko 1.200 km biciklističke infrastrukture od početka faze oporavka od koronavirusa. Uz mnogo loših stvari koje je donijela 2020., mjere uvedene tijekom aktualne zdravstvene krize, svakako daju nadu u bolje sutra.

Zanima vas ova tema? Pridružite nam se i poslušajte zanimljiva izlaganja domaćih i inozemnih predavača o tome kako su se pojedini europski gradovi prilagodili promjenama uslijed pandemije:

  • Predrag Brlek s koprivničkog Sveučilišta Sjever osvrnut će se na promet u doba pandemije, fokusirajući se na pregled mjera na EU razini.
  • Tadej Brezina s Instituta za promet Tehničkog sveučilišta u Beču predstavit će istraživanje pod nazivom „Učinak pandemije COVID-19 na putovanje na posao iz perspektive više zemalja“. Međunarodno online istraživanje o promjenama u svakodnevnoj mobilnosti tijekom izbijanja krize COVID-19, provedeno je prošle godine na 21 jeziku. Istraživanjem je prikupljeno više od 11.000 odgovora iz više od 100 zemalja.
  • Morgane Juliat iz njemačke tvrtke za istraživanje i savjetovanje Rupprecht Consult predstavit će Smjernice SUMP 2.0 i tematski vodič “COVID-19 SUMP practitioners’ briefing” koji je pripremljen kako bi pomogao gradovima i regijama, dajući prioritet dugoročnim ciljevima i ambicijama za održivom urbanom mobilnošću, kako se kriza nastavlja.
  • Aleksander Buczynski iz Europske biciklističke federacije u svojem će izlaganju predstaviti nove mjere razvoja biciklističke infrastrukture kao odgovor na COVID–19 – od privremenih do trajnih rješenja.
  • O uvedenim mjerama tijekom krize COVID-19 u mađarskim gradovima govorit će András Ekés iz tvrtke za planiranje mobilnosti Mobilissimus, koja je ujedno i tajništvo mreže CIVINET Mađarska.

 

U drugom dijelu događanja održat će se panel rasprava u kojoj sudjeluju predstavnici akademske zajednice i lokalne samouprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije – Marko Slavulj (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), Aljaž Plevnik (Urbanistični inštitut Republike Slovenije), Jelena Nikolić (Grad Kruševac, Srbija) i Tadej Brezina (Institut za promet Tehničkog sveučilišta u Beču).

Webinar je namijenjen članovima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE,  prometnim stručnjacima, predstavnicima lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva i znanstvenoj zajednici, studentima te svim ostalim zainteresiranim dionicima koji rade u području prometa i održive mobilnosti.

REGISTRACIJA NA DOGAĐANJE
Svoje sudjelovanje prijavite najkasnije do ponedjeljka 11.4.2021. na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3fmt4js

Dan prije, svim prijavljenim sudionicima poslat ćemo poveznicu za priključenje na događaj putem elektroničke pošte.

Webinar će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku. Detaljan program pogledajte OVDJE.

Događanje organizira ODRAZ kao Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL u okviru projekta Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“ koji financira Europska unija, a provode finska nevladina platforma za razvoj Fingo, rumunjska platforma FOND, hrvatska platforma CROSOL i CONCORD, Europska konfederacija nevladinih organizacija za pomoć i razvoj.”

Povratak