25. 1. 2019. | Dbra praksa iz EU

Prijavite se za sudjelovanje u CIVITAS aktivnostima razmjene kolega u 2019. godini

Cijeli niz aktivnosti razmjene održat će se tijekom 2019. godine diljem Europe. Ove aktivnosti usmjerene na praksu osmišljene su kako bi unaprijedile razmjenu znanja između gradova koji se bave sličnim prometnim izazovima te naposljetku poboljšali mobilnost u europskim gradovima. Gradovi u kojima će se održati studijske posjete odabrani su temeljem godišnjeg poziva za domaćine i posjete gradovima, a to su ove godine Braga (Portugal),  Köln (Njemačka), Antwerpen (Belgija), Budimpešta (Mađarska), Rethymno (Grčka) , Cascais (Portugal) i Tel Aviv (Izrael).

STUDIJSKE POSJETE

Braga (Portugal) – proljeće 2019.
Saznajte više o (e-) javnom prijevozu, istražite kako se bolje povezati sa susjednim gradovima i učite iz pionirskog projekta pametnog grada koji radi na smanjenju emisije stakleničkih plinova i dekarboniziranih gradova.
Sudionici će također sudjelovati u različitim posjetama i interaktivnim radionicama. Da biste prisustvovali, pošaljite e-poštu na arianna.americo@eurocities.eu navodeći vaš interes za sudjelovanje.

Köln (Njemačka) –  ožujak ili travanj 2019.
Trodnevni izlet u najveći grad zapadne Njemačke održat će se u proljeće 2019. godine. Obuhvatit će širok raspon tema, kao što su napori za poboljšanje kvalitete zraka kroz mjere transporta; javni prijevoz, uključujući gradski sustav metro-a i ‘postaje mobilnosti’; Cologneov rad u okviru projekta pametnog grada GrowSmarter; primjer gradske flote s nultim emisijama i infrastrukture e-mobilnosti.
Nacrt dnevnog reda putovanja dostupan je uskoro. Da biste sudjelovali, pošaljite poruku e-pošte u kojoj je navedeno vaše zanimanje do 18. veljače 2019. godine.

Antwerpen (Belgija) –  8. – 10. svibnja 2019.
Prometni ciljevi u Antwerpenu su integrirati svoju luku u gradsku prometnu mrežu, poboljšati infrastrukturu, smanjiti motorni cestovni promet i zadržati antwerpensku regiju dostupnu i pogodnu za život. Antwerpen je partner u CIVITAS PORTIS-u.
Studijski posjet ovom lučkom gradu bit će usmjeren na promjenu ponašanja, biciklizam i pješačenje, upravljanje mobilnošću i inovacijski proces. Bit će uključeni različiti partneri i dionici: uključujući grad Antwerpen i partnere projekta PORTIS kao što su luka Antwerpen, operatori javnog prijevoza i regionalna vlada.
OVDJE možete pronaći obrazac za prijavu i dnevni red. Prijavite se do 18. ožujka 2019. godine.

Budimpešta (Mađarska) –  lipanj ili rujan 2019.
U posljednjih nekoliko godina, grad je postao prepoznat na međunarodnoj i europskoj sceni urbane mobilnosti zahvaljujući sudjelovanju u različitim mrežama i projektima. Budimpešti su također dodijeljene nagrade kao što su Europski tjedan mobilnosti i nagrada Euro-China Green i Smart City. Studijski posjet u Budimpešti bit će usmjeren na urbani prijevoz tereta, sudjelovanje javnosti, planiranje zajednice, zajedničku mobilnost te  mobilnost kao uslugu (MaaS). Tijekom posjeta, sudionici će pratiti BKK (javni prijevoz u Budimpešti) i praktičare mobilnosti koji su uključeni u projekte istraživanja i razvoja za BKK.
OVDJE možete pronaći obrazac za prijavu i dnevni red. Prijavite se do 18. ožujka 2019. godine.

Rethymno (Grčka) – rujan ili listopad 2019.
Rethymno je partner u projektu CIVITAS DESTINATIONS. Održivi razvoj je uključen u njihov rad od 2007. godine: 2011. grad se pridružio Sporazumu gradonačelnika., a 2017. Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju. Održiva mobilnost također je stup općinskog Akcijskog plana za održivu energiju i klimu (SECAP). Studijska posjeta usredotočit će se na teme elektromobilnosti, zajedničkih sustava mobilnosti i planove za mobilnost škola. Tijekom posjeta bit će uključeni različiti lokalni i regionalni dionici, uključujući općinu Rethymno, Tehničko sveučilište na Kreti, CIVINET CY – EL, Regiju Kreta i Ministarstvo prometa.
OVDJE možete pronaći obrazac za prijavu i dnevni red. Prijavite se do 24. lipnja 2019. godine.

Cascais (Portugal) – listopad 2019.
U posljednjih nekoliko godina, Cascais je razvio svoj program održive urbane mobilnosti “MobiCascais”, koji integrira lokalni prijevoz s regionalnim prijevozom i podržava dobre prakse koje provodi općina. Grad je dobio nagradu Global Mobi 2018 za grad s inteligentnom mobilnošću. Ova studijska posjeta bit će usmjerena na upravljanje naprednom mobilnošću i MaaS. Tijekom posjeta bit će uključeni različiti lokalni i regionalni dionici, uključujući općinu Cascais, Cascais Proxima, privatne i javne prijevoznike, željezničke operatere, tvrtku za dijeljenje električnih automobila, novinare, akademike i pružatelje tehnologija.
OVDJE možete pronaći obrazac za prijavu i dnevni red. Prijavite se do 24. lipnja 2019. godine.

Tel Aviv (Izrael) – lipanj ili rujan 2019.
Tel Aviv trenutačno nastoji preobraziti svoje navike mobilnosti, krećući se od oslanjanja na automobile kao glavnog načina mobilnosti do održivih načina, kao što su javni prijevoz i bicikli. Unutar tog procesa, grad se suočio s mnogim izazovima i trebao je brzo osmisliti rješenja. Posjet će se fokusirati na sljedeće teme: zajednička biciklistička shema, dijeljenje automobila i program Tel Aviva za održivu mobilnost. Vremenski okvir i format posjete bit će potvrđeni u kasnijoj fazi.
OVDJE možete pronaći obrazac za prijavu i dnevni red. Prijavite se do 18. ožujka 2019. godine.

Rezervirajte svoje mjesto
Molimo Vas da ispunite odgovarajući obrazac za prijavu i pošaljete ga Arianna Americo EUROCITIES prema navedenom roku: arianna.americo@eurocities.eu. Za Kölnu i Bragu dovoljno je poslati e-mail


Financijska podrška
Određena razina financijske potpore dostupna je gradovima kako bi sudjelovali na studijskim posjetama u Antwerpen, Budimpeštu, Cascais, Rethymno, Cascais i Tel Aviv. Potporu mogu dobiti najviše tri predstavnika grada, dok se jednom gradu može pružiti pomoć za pohađanje radnih mjesta. Za više pojedinosti pročitajte prijavne obrasce. Nema financijske potpore za posjet Bragi i Kölnu.

Što je studijski posjet?
Studijski posjeti CIVITAS-a pružaju priliku grupi od 10 predstavnika gradova da putuju u drugi europski grad suočen sa sličnim izazovima održive urbane mobilnosti i upoznaju se s mogućim rješenjima i najboljim praksama. U trajanju između dva i pet dana, ove studijske posjete prilagođene su potrebama gradova sudionica i koriste interaktivni pristup. Odabrani predstavnici gradova koristit će financijsku potporu za troškove putovanja i smještaja.

Radni jezik
Radni jezik inicijative CIVITAS je engleski, što znači da će svi radni dokumenti biti dostupni na engleskom jeziku. Kako bi sudjelovali u aktivnostima razmjene,  potrebna je srednja do viša razina engleskog jezika.

Osoba za kontakt:
Arianna Americo
arianna.americo@eurocities.eu
(+32 2 552 0872)

* Više informacija: https://civitas.eu/peer-activities

Povratak