26. 1. 2023. | Najava događanja

Prometna politika EU-a: solidarnost, interoperabilnost i održivost

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizira 2. veljače/februara 2023. od 9:30 do 11:30 online tematsku raspravu o koridorima TEN-T i putevima solidarnosti EU - Ukrajina. Teme o kojima će se raspravljati su međusobno povezivanje, interoperabilnost, TEN-T, hitna ulaganja u infrastrukturu, jamstva plaćanja, instrumenti financiranja i osiguranje za poduzetnike uključene u prijevoz robe između EU-a i Ukrajine.

Ruski napad na Ukrajinu redefinirao je geopolitički krajolik EU-a, iznio na površinu ranjivost EU-a na nepredviđene remetilačke događaje izvan njezinih granica i istaknuo činjenicu da se unutarnje tržište EU-a i njegova prometna mreža ne mogu promatrati izolirano pri oblikovanju politika EU-a, uključujući njegove vanjske odnose. Rat u Ukrajini također je učinio potrebu za interoperabilnošću sa susjednim zemljama još hitnijom, jer faktor solidarnosti pridonosi hitnosti postizanja koherentne i integrirane prometne politike, gdje se rješavaju uska grla na prekograničnim točkama i mobiliziraju financijski instrumenti.

EGSO se nedavno pozabavio tim pitanjima u dva mišljenja, u kojima su solidarnost, interoperabilnost i održivost istaknuti kao ključni čimbenici za promet. Ova rasprava oko ova dva mišljenja analizirat će utjecaj i najnoviji razvoj situacije na terenu nekoliko mjeseci nakon njihova usvajanja.

Cilj ove tematske rasprave bit će identificiranje najboljih načina za uklanjanje trenutnih prepreka na najučinkovitiji način, uz postavljanje temelja za nesmetane i besprijekorne prometne tokove između EU-a i susjednih zemalja kao što su Ukrajina i Moldavija. Teme o kojima će se raspravljati su međusobno povezivanje, interoperabilnost, TEN-T, hitna ulaganja u infrastrukturu, jamstva plaćanja, instrumenti financiranja i osiguranje za poduzetnike uključene u prijevoz robe između EU-a i Ukrajine.

Program možete naći OVDJE.

Događaj će se prenositi putem interneta na dan događaja: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/eu-transport-policy-solidarity-interoperability-and-sustainability/webstream

Povratak