19. 6. 2023. | Dobra praksa iz EU

Razumijevanje CIVITAS-a: vodič za pridošlice

Jeste li novi u Inicijativi CIVITAS? Ili želite bolje razumjeti kako se to uklapa u ambijent održive urbane mobilnosti? Pročitajte intervju s Andreasom Pillerom iz ICLEI Europe (partner koordinator), kako biste razjasnili neke detalje i bolje razumjeli širu sliku i krajnju svrhu CIVITAS-a.

Vratimo se korak unatrag – što je zapravo CIVITAS? Koja je njegova pozadina i svrha?

CIVITAS je mreža od 370+ gradova i lokalnih vlasti posvećenih održivoj urbanoj mobilnosti. Naš konzorcij od osam partnerskih organizacija predvodi inicijativu i podupire Zajednicu sa širokim rasponom usluga, kako bi se pojačao najsuvremeniji posao u području prometa koji se obavlja u gradovima diljem Europe da bi praktičari mogli jednostavnije pronaći najkorisnija rješenja za ponovnu prijavu u svojim lokalnim kontekstima.

CIVITAS je ‘što’ i ‘tko’ – to su praktičari u stotinama zajednica, učinak koji rade i lekcije koje dijele, a mi kao koordinatori pomažemo poticati tu razmjenu znanja kako bismo transformirali općine i gradove u odnosu na održivu urbanu mobilnost.

Europska komisija financira CIVITAS od njegovog početka 2002. godine (sada unutar programa Horizon Europe), s ciljem pomoći EU-u da postigne svoje ambiciozne ciljeve mobilnosti i prometa.

Što je CIVITAS zajednica?

Zajednica pokriva gradove članice CIVITAS-a, projekte urbane mobilnosti financirane od strane EU-a,  mreže CIVINET (nacionalne i regionalne mreže koje služe kao veleposlanici na lokalnoj razini) i Savjetodavni odbor za javne politike, koji djeluje poput savjetodavnog odbora.

Kako CIVITAS doprinosi ciljevima EU-a o klimatski neutralnoj Europi?

CIVITAS financira klaster „Klima, energija i mobilnost” programa Horizon Europe – vodećeg programa EU-a za istraživanje i inovacije. Krajnji cilj ovog klastera je postizanje klimatske neutralnosti u Europi do 2050. ubrzanjem zelenih i digitalnih prijelaza. Unutar ovog klastera postavljeno je šest tzv. namjenskih paketa akcija koji ukazuju na određeni smjer i krajnju točku dolaska za projekte koje podupire Horizon Europe. CIVITAS se izravno odnosi na tri od ovih destinacija, koje se bave temama kao što su transformacija cestovnog prometa u nultu emisiju, unapređenje usluga i rješenja za osobnu mobilnost i gradski teretni promet i logistiku, te angažiranje i osnaživanje građana u prijelazu na klimatsku neutralnost.

CIVITAS također podržava Misiju gradova EU-a za postizanje 100 klimatski neutralnih gradova do 2030., koji djeluju kao središta eksperimentiranja i inovacija kako bi se omogućilo svim europskim gradovima da ih slijede.

Što CIVITAS zapravo radi?

Trenutačno postoji 20 aktivnih CIVITAS-ovih projekata – plus više od 10-ak drugih s kojima surađujemo – testiraju ideje povezane s jačanjem javnog prijevoza, preraspodjelom uličnog prostora za ljude, uvođenjem novih usluga mobilnosti, urbanom logistikom na zahtjev i još mnogo toga. Svaki projekt radi s partnerima iz više gradova (obično u rasponu od tri do 12), od kojih svaki provodi napredne mjere mobilnosti iz kojih drugi mogu učiti. CIVITAS-ov tim za koordinaciju i podršku središte je u kotaču koji ih sve povezuje. Pratimo napredak, izdvajamo ključne nalaze i prenosimo naučene lekcije iz njihovog rada; to može, primjerice, poprimiti oblik publikacije uspješnih priča u ime zajednice. Tim unapređuje operativne strukture, poboljšava suradnju unutar zajednice CIVITAS i doprinosi događajima mobilnosti Europske komisije kao što su nadolazeći Dani urbane mobilnosti. Omogućuje replikaciju putem poboljšanih programa učenja i prijenosa, posjeta lokacijama i koordinacijskih sastanaka unutar namjenskih skupina na temelju tematskih klastera (npr. dizajn urbanog javnog prostora) ili na temama kao što su komunikacija ili evaluacija. Platforma CIVITAS pruža prostor resursa otvorenog koda za učenje specifično za rješenja i razvoj vještina koji odgovara potrebama praktičara u različitim zajednicama.

Ovim radom CIVITAS sprječava da projekti i gradovi rade u silosima; već stvara sinergije unutar Zajednice, stvarajući poboljšanu “zajednicu prakse”. Također radi rame uz rame u suradnji sa srodnim inicijativama mobilnosti izvan zajednice CIVITAS.

Što je novo u CIVITAS-u?

Nedavno smo započeli potpuno novi četverogodišnji ciklus Inicijative CIVITAS. Partneri tajništva iz prethodnog ciklusa ostali su u isti, zadržavajući znanje, ali smo u tim primili dva dodatna partnera – EUROCITIES i EIT Urban Mobility – dajući timu novi poticaj i nove perspektive.

Izvor: civitas.eu

Povratak