25. 10. 2021. | Aktivnosti mreže

Sudjelovali smo na 18. CIVITAS Forumu u Aachenu

CIVITAS Forum 2021. održan je 20. i 21. listopada u njemačkom Aachenu, ove godine u hibridnom formatu. Tijekom dva dana konferencije nastavila se tradicija interaktivnih radionica, intrigantnih sesija i zanimljivih posjeta primjerima dobre prakse održive urbane mobilnosti. Na Forumu su sudjelovali predstavnici ODRAZ-a kao tajništva CIVINET-a, koji su bili aktivni u davanju prijedloga i sugestija. Na konferenciji su sudjelovali i članovi Mreže iz Hrvatske i Slovenije. Članovi iz ostalih zemalja koje pokriva naša Mreža sudjelovali su na daljinu.

Sudionicima se pružila idealna prilika da čuju od gradova i stručnjaka o politikama EU-a te aktivnostima projekata na temu inovacija u pametnoj, uključivoj i održivoj mobilnosti. To je ujedno bila i dobra prilika za povezivanje s predstavnicima gradova, donositeljima politika, praktičarima, planerima, organizacijama civilnog društva te predstavnicima akademske zajednice i ostalim CIVINET-ima.

Osamanesto izdanje konferencije Inicijative CIVITAS bilo je usredotočeno na “Pametne rute prema gradovima s klimatskom neutralnošću”, što se nadovezuje na misiju Europske komisije da stvori 20 pametnih i klimatski neutralnih gradova do 2030. godine.

Koja je uloga mobilnosti i transporta u postizanju ovog cilja? Kako su pametna mobilnost i klimatski neutralna mobilnost međusobno povezani? I što je potrebno lokalnim vlastima da stvore pametne i klimatski neutralne gradove koji su nam potrebni?

Pored tema poput aktivne i dijeljene mobilnosti ili urbane logistike, raspravljalo se i o temama kao što su strategije za postizanje nulte emisije, stvaranje ‘gradova za život’ i uporaba podataka u planiranju mobilnosti.

Sudionici su imali priliku dati sugestije i smjernice za novi CIVITAS 2030., ali i važnosti uloge mreža CIVINET.

 

Povratak