21. 10. 2021. | Dobra praksa iz EU

Vodič za korištenje EU fondova za ulaganje u biciklističku infrastrukturu

U vodiču za programsku dokumentaciju za Hrvatsku 2021. - 2027. koji je pripremila Europska biciklistička federacija može se pronaći kako koristiti EU fondove za ulaganje u biciklističku infrastrukturu. U lipnju 2021. godine Europski parlament i Europsko vijeće donijeli su novu uredbu o financiranju za novo financijsko razdoblje 2021. - 2027., pri čemu zahtijevaju veću razinu ulaganja iz gradova i regija u održivu mobilnost što pruža priliku za više ulaganja u biciklističku infrastrukturu. Nove uredbe tiču se Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Tijekom dosadašnjih investicijskih razdoblja uloženo je više od tri milijarde eura u biciklističke projekte. Za učinkoviti modalni prijelaz, ECF predlaže ulaganje od još šest milijardi eura. Kako bi se postigao taj cilj, potrebno je više se usredotočiti na urbanu mobilnost i usmjeriti sredstva kako je propisano EU odredbama.

Cilj ovog vodiča je pružiti potporu tijelima odgovornima za izradu programske dokumentacije te građanima koji žele dinamičan i održiv razvoj svojih regija pomoću značajnih europskih sredstava za korisna ulaganja u biciklističku infrastrukturu. Također sadrži informacije o dobrobitima ulaganja u biciklističku infrastrukturu i načinima kako to postići putem EU fondova. Budući da dosad u Hrvatskoj nije ostvaren značajniji napredak u razvoju biciklističke infrastrukture, sada ja prilika za ulaganje u biciklističke projekte.

Vodič potražite  OVDJE.

Izvor: ECF

Povratak