4. 7. 2019. | Aktivnosti mreže

Sudjelovali smo na 6. Europskoj konferenciji o planovima održive urbane mobilnosti!

6. Europska konferencija o planovima održive mobilnosti ove je godine održana 17. i 18. lipnja u nizozemskom gradu Groningenu. Glavna tema o kojoj se razgovaralo revizija je postojećih smjernica za SUMP i tematskih cjelina SUMP-a. S obzirom na trendove koji se događaju u mobilnosti, tehnologiji i društvu, potrebno je mijenjati naš pogled na načine kako će se razvijati budući strateški dokumenti o mobilnosti. Na konferenciji su sudjelovali i neki od članova mreže CIVINET - Tajništvo mreže ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Grad Koprivnica, Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba, Dubrovačka razvojna agencija, Urbanistički institut Republike Slovenije, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske razvojne urbane regije, Občina Ljutomer, Savez gradova o opština Srbije...

Osim novih smjernica za izradu SUMP-ova, na tematskim je sesijama raspravljano o temama poput: mikromobilnosti, dugoročnim strategijama za postizanje nulte stope emisija, sigurnosti u prometu, autonomnim vozilima i budućnosti prometa te drugim temama.

Konferencija je osim plenarnog i prezentacijskog programa poslužila i kao odličan prostor za umrežavanje dionika iz svih sektora u području planiranja prometa, urbanizma i dr. iz cijele Europe i svijeta.

Uz program, sudjelovali smo i na nekoliko posjeta primjerima dobrih praksa, pa smo tako bili u posjetu biciklističkim autocestama u i oko Groningena, te u posjeti prvom primjeru upotrebe autonomnih vozila na javnim cestama u Nizozemskoj.

Prezentacije koje su bile dio programa dostupne su na ELTIS portalu:  https://www.eltis.org/sump2019

 

Povratak