12. 10. 2017. | Dobra praksa iz EU

Sveučilište u Antwerpenu iz Belgije testira grijane biciklističke staze

Sveučilište u Antwerpenu postavit će mrežu podzemnih cijevi pod biciklističkom stazom koja će pohranjivati toplinu tijekom ljeta, a tijekom zime sačuvati staze od snijega i leda. Dodatna korist je da će tijekom ljeta podzemni sustav zadržati stazu hladnom i tako smanjiti potencijalno oštećenje površina od prekomjerne topline.

Mreža podzemnih cijevi će se instalirati pod eksperimentalnom biciklističkom stazom na Sveučilištu u Antwerpenu. Svrha je pohranjivati toplinu tijekom ljeta koja će zimi zadržati stazu od leda i snijega. To će omogućiti izmjenjivač topline.

Na projektu surađuju istraživači s Fakulteta primijenjenog inženjerstva. Staza bez leda od velike je koristi za njihove korisnike, ali također može donijeti ekološke i financijske prednosti izbjegavanjem soli koja se obično koristi za održavanje staza.

Isto tako, tijekom ljeta podzemni sustav cijevi može zadržati stazu hladnom, što bi moglo izbjeći oštećenje površine od prekomjerne topline. Samo 20% topline koju proizvodi izmjenjivač bit će potrebno za zagrijavanje staze zimi dok se preostalih 80% može koristiti za zagrijavanje obližnjih zgrada.

Izvor: eltis.org

Povratak