6. 11. 2017. | Aktivnosti članova

Tri grada mreže CIVINET Slo-Hr-JIE sudjelovali u studijskoj posjeti talijanskom gradu Reggio Emilia

U sklopu CIVITAS ˝peer to peer˝ programa, šest gradova iz šest različitih zemalja, od kojih čak tri grada mreže CIVINET Slo-Hr-JIE (Labin, Kruševac i Sarajevo), posjetilo je 11. i 12. listopada / oktobra 2017. talijanski grad Reggio Emilia kako bi saznali više o politikama upravljanja školskom mobilnošću i provedenim mjerama tijekom proteklih 10 godina.

Predstavnici grada Reggio Emilia predstavili su projekte iz područja:
– infrastrukturnih radova (uvođenje zona 30)
– mobilnost u školama i vrtićima (obaveza imenovanja školskog menadžera za mobilnost, programi i aktivnosti za djecu različite dobi (od vrtića do završetka osnovne škole), mjera privremene zabrane motornog prometa u zoni škole (u trajanju od 15 minuta, zbog dolaska djece u školu), bicibus i pedibus itd.)
– planovi mobilnosti
-organizacija usluge “park & ride”
– sustav integrirane karte za više općina
– upoznavanje sa “Reggio approach” i posjeta cetru “Loris Malaguzzi ”
– biciklistička tura kroz grad

Jelena Nikolić, savjetnica za održivu urbanu mobilnost u Kruševcu, izjavila je da “sve mjere… predstavljene tijekom ovog studijskog posjeta… mogu se provoditi u mom gradu. To nije jednostavan zadatak, ali je moguć”.

Sudionici su saznali o privremenim zonama bez automobila koji su postavljeni oko škola u vrijeme dolaska i odlaska djece, kao i o radionicama koje potiču djecu predškolske dobi da nauče nešto više o biciklizmu. Isto tako, zakonom je uređeno da u Reggio Emiliji sve škole imaju upravitelje za mobilnost, volontersku poziciju koja povezuje općinu i škole.

Kombinacija zona bez automobila i djeca koja putuju u školu aktivnim načinom prijevoza služe dvostrukoj svrsi: djeca oduševljeno koriste održive načine prijevoza i smanjuje se količina onečišćenja kojom su izloženi. Oba ishoda dovode do jasnih zdravstvenih prednosti.

U ovoj studijskoj posjeti sudjelovali su predstavnici sljedećih gradova: Leon (Španjolska), Soason (Francuska), Strengnes (Švedska) i tri grada člana mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa – Labin (Hrvatska), Kruševac (Srbija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Izvor:
civitas. eu
eurocities.eu

Povratak