9. 11. 2017. | Aktivnosti članova

Grad Crikvenica u užem krugu za Istanbulsku nagradu gradu prijatelju okoliša

Grad Crikvenica je ušao među tri grada finalista na natječaju za osvajanje nagrade Istanbul, namijenjene mediteranskim obalnim gradovima koji se prijateljski odnose prema okolišu.

Nagrada se dodjeljuje prvi put, a uz Crikvenicu u užem izboru su Izmir u Turskoj i Tel Aviv-Yafo u Izraelu.

Mogućnost prijave na prvi otvoren natječaj za dodjelu ove nagrade imali su obalni gradovi bez obzira na veličinu, a kriteriji za selekciju su zaštita prirode i bioraznolikost, izgrađen okoliš, društvena, ekonomska i kulturna održivost i upravljanje. Prijave je vrednovalo stručno tijelo UNEP/MAP-a i tako napravilo uži izbor.

Konačno rangiranje za prvo dodjeljivanje nagrade provodi se elektroničkim javnim glasanjem u trajanju od dva tjedna, a počelo je 7. studenog.

Podršku Gradu Crikvenici u pokušaju da osvoji tu vrijednu nagradu kao priznanje za dosadašnje aktivnosti na području održivog razvoja obalnih gradova može se dati glasovanjem na linku http: //planbleu.org/en/istanbul-environment-friendly-city-award-public-voting-open-until-21-november-2017 te pozivamo sve članove Mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE da podrže Crikvenicu u natjecanju za nagradu.

Nagrada je osnovana u okviru Mediteranskog programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP/MAP) i Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonske konvencije) i dodjeljuje se mediteranskim obalnim gradovima koji imaju naglašena obilježja održivosti odnosno smanjuju svoj utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

Nakon rangiranja na temelju elektroničkog javnog glasanja, žiri za dodjelu nagrade kojeg čine predstavnici Biroa Barcelonske konvencije i predsjednik Upravnog odbora Mediteranske komisije održivog razvoja, donijet će odluku kojem gradu će biti svečano uručena nagrada na 20. sastanku ugovornih stranaka Barcelonske konvencije u prosincu u Tirani.

Povratak