11. 5. 2018. | ZANIMLJIVOSTI

U Kini započelo testiranje prvog na svijetu vozila na virtualne tračnice

Započelo je testiranje prvog vozila na svijetu na virtualne tračnice, Autonomnog brzog željezničkog prijevoznog sredstva (ART). Može dosegnuti maksimalnu brzinu od 70 kilometara na sat zbog čega može pomoći u olakšavanju prometnih gužvi. Testiranje će trajati tri mjeseca u Zhuzhou, središnja kineska pokrajina Hunan.

Napravljena je još jedna prekretnica. Ona označava da je CRRC svoj sustav ART koji je samostalno razvio i objelodanio u listopadu 2017. sposoban proizvoditi za komercijalne svrhe. ART razvija China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC).

Sudeći prema Fu Cuiqing, zamjeniku glavnog inženjera Kineskih željeznica, ART je oblikom, dužinom i izgledom nalik tramvaju. Ima tri vagona te može primiti 307 putnika. Po potrebi se mogu dodati dodatni vagoni. Može dosegnuti maksimalnu brzinu od 70 kilometara na sat zbog čega može pomoći u olakšavanju prometnih gužvi.

U usporedbi s tramvajima, kojima su potrebne tračnice, ART vozi na gumama duž označenih bijelih linija. Kontrolira se putem signala koji se bežično prenose senzorima, čime je osigurana sigurnost, prioritet i brzina. Pet puta je jeftiniji od tramvaja. Baterija koja se napaja 10 minuta može podržati 25 kilometara vožnje. Trenutačno je osposobljen za polu-automatsku vožnju. Inženjeri također razmatraju korištenje Baidou navigacijskog sustava kako bi kasnije mogli postići potpuno automatiziranu vožnju.

Izvor: croenergo.eu

Povratak