23. 2. 2017. | Sastanci mreže

U Mariboru održana 4. skupština mreže CIVINET

Grad Maribor  je 17. veljače 2017. bio domaćin 4. skupštine mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. Bila je to prilika za okupljanje članova najbrojnije europske mreže CIVINET, koja u ovome trenutku ima 120 članova iz sedam zemalja. U Mariboru se okupilo 65 članova Mreže - predstavnika gradova, ministarstava, fakulteta, instituta, udruga, poduzeća te drugih dionika koji se bave održivim prometom u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Prije skupštine održani su sastanci Upravnog i Političkog odbora Mreže.

Skupštinu je otvorio koordinator mreže Srđan Škunca iz Grada Rijeke, a skup je uvodno pozdravio gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec, koji je ujedno predstavio aktualne projekte i aktivnosti koje Grad Maribor provodi u području održive mobilnosti.

Koordinator Škunca je u nastavku zahvalio članovima prijašnjeg Upravnog odbora, a posebno Vladi Babiću iz Grada Ljubljane na uspješnom vođenju Mreže do rujna 2016. Istaknuo je kako je Mreža u proteklih godinu dana narasla na 120 članova i time zadržala vodeće mjesto između 11 europskih mreža CIVINET. Članove Skupštine je izvijestio o prijedlogu povećanja broja članova Upravnog odbora Mreže te novom sastavu koji bolje održava strukturu članstva. Novi Upravni odbor bi bio proširen s osam na 10 članova, a činila bi ga po tri predstavnika iz Slovenije i Hrvatske te po dva iz BiH i Srbije. Osim predstavnika gradova, u Odbor bi se uključili i ostali dionici.

Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ/Tajništvo Mreže), obavijestila je o izmjenama i dopunama Statuta, kako bi se uskladio s novim okolnostima u kojima Mreža djeluje. Donesena je odluka kojom se uspostavlja jedno Tajništvo mreže koje će preuzeti ODRAZ. Ulogu Tajništva mreže u Sloveniji i dalje će obavljati REC Slovenija, dok u ostalim zemljama mogu biti uspostavljena tajništva, ukoliko za to bude potrebe.

Vlado Babić je predstavio Izvješće o djelovanju mreže u 2016. godini, a Lidija Pavić-Rogošić Plan aktivnosti mreže za 2017.

Skupštini mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE je predloženo donošenje sljedećih odluka koje su usvojene:
– proširenje Upravnog odbora te potvrda novog sastava članova
– dopune i izmjene Statuta (Terms of reference)
– Plan rada za 2017. godinu.

Na kraju je članovima Skupštine predstavljena ovogodišnja Politička izjava koju je usvojio Politički odbor, a kojeg čine predstavnici gradova i općina.

/// Fotogaleriju sa Skupštine pogledajte OVDJE.

Povratak