23. 2. 2017. | Aktivnosti mreže

Okrugli stol mreže CIVINET "Planiranje održive urbane mobilnosti" i posjet primjerima dobre prakse

Nakon skupštine Mreže, 17. veljače 2017. u Mariboru održan je okrugli stol posvećen planiranju održive urbane mobilnosti.

Kao uvod u raspravu, održano je nekoliko zanimljivih izlaganja.

Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Slovenije održao je zanimljivu uvodnu prezentaciju “Što je Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) i koje novosti donosi u planiranju”. SUMP donosi novo razmišljanje o rješavanju prometnih problema i mobilnosti, interdisciplinarnost i širinu. Gradovi koji imaju SUMP osiguravaju bolju kvalitetu života i bolje odgovaraju na potrebe stanovnika čitave lokalne zajednice.

U nastavku je predstavljeno kako je grad Maribor zahvaljujući Planu održive urbane mobilnosti postao grad prilagođen pješacima, a ne automobilima. Integriranu prometnu strategiju Grada Maribora predstavili su Beno Mesarec sa Sveučilišta u Mariboru i Aleš Klinc iz Grada Maribora, koji posljednjih godina sudjeluje u brojnim europskim projektima.

Grad Maribor kontinuirano radi na poboljšanju održive mobilnosti. Imaju Plan održive mobilnosti (SUMP), u kojem se za razliku od prometnih planova koji inženjerski odgovaraju na prometne probleme, promišlja o prometnim rješenjima koja ujedno doprinose kvaliteti življenja i zaštiti okoliša.

Iz iskustava kolega iz Slovenije, najteže u izradi SUMP-a bilo je prihvaćanje drugačije ideje pristupa prometu. Primjerice, kod preuređenja glavnog mariborskog trga Leona Štuklja u pješačku zonu, preko kojeg je inače tekao intenzivan promet, najviše negativnih stavova izrazili su stanari koji žive u okolnim ulicama. Spomenuto je također kako je Grad Maribor pri izradi SUMP-a  uzeo u obzir ono što je već potvrđeno u prostornom planu grada.

Nakon toga se razvila živa rasprava. Na pitanje treba li se prilikom izrade SUMP-a čekati izrada urbanističkog plana, Plevnik je dao odgovor kako, na žalost, većina gradova nema kapaciteta da ta dva procesa vodi paralelno. Također je istaknuto kako je izrađen SUMP često jedan od uvjeta za prijavu na različite EU natječaje.

U raspravi se postavilo pitanje usklađivanja programa na prometnim fakultetima s novim načinima promišljanja prometa i mobilnosti. Predstavnici tih fakulteta iz Slovenije i Hrvatske su naveli da se nastavne programe za inženjere prometa prilagođava te su njihovi studenti upoznati s novim trendovima u području prometnog planiranja. Srđan Škunca je izvijestio o ideji organiziranja Ljetne škole sa svrhom zajedničkog učenja i razmjene iskustava studenata prometnih znanosti, arhitekture i prostornog planiranja s područja djelovanja Mreže.

 

Terenski posjet

Tijekom terenskog obilaska vidjeli smo kako je jedan od najprometnijih trgova (Trg Leona Štuklja) u centru Maribora zatvoren za automobilski promet te pretvoren u pješačku zonu i prostor za okupljanje građana. Posjetili smo i Centar mobilnosti Maribor koji je osnovan u okviru EU projekta TRAMOB – Trajnostna mobilnost v Mariboru kojeg je od 2010.-2013. provodio Grad Maribor. Centar se nalazi na najprometnijoj mariborskoj ulici između autobusnog i željezničkog kolodvora i centra grada. U svojoj ponudi imaju brojne programe – od pružanja usluga servisa bicikala, informacija i iznajmljivanja bicikala za turiste do sudjelovanja u izradi SUMP-ova za gradove i općine. Prostor u kojem djeluje Centar je osigurao Grad Maribor, a koordinator je Mariborska kolesarska mreža.

Posjetili smo i mjesto ispred željezničkog kolodvora koje je nekada bilo namijenjeno za parkiranje automobila i taksista te je prenamijenjeno u trg s PARK&RIDE sustavom. Za 15€ godišnje u garaži se može ostaviti bicikl, ako se kombinira odlazak na posao vlakom i biciklom.

U neposrednoj blizini Maribora, nalazi se i jedno od najvećih slovenskih skijališta Mariborsko Pohorje do kojeg se može doći i javnim prijevozom. Autobusna linija 6 gradskog javnog prijevoza Marprom prometuje iz naselja Melje, koje se nalazi u centru grada, direktno do Uspinjače na Pohorju.

/// Fotogalerija s događanja može se pogledati OVDJE.

Povratak