19. 4. 2016. | Aktivnosti članova

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana radionica "Održiva urbana mobilnost"

U okviru komponente „Being Inspired“ projekta „Civitas Capital“, u organizaciji Grada Kruševca, Regionalne privredne komore Kruševac i Turističke organizacije Kruševca, 07.04.2016. godine, održana je radionica - Održiva urbana mobilnost. Inspiracija za radionicu održanu u prostorijama RPK Kruševac bili su projekti Ljubljane iz domena održive mobilnosti zbog kojih je Ljubljana dobila titulu - Zelena prestonica Evrope 2016.

U skladu sa inicijativom „CIVITAS“, koja predstavlja idealnu platformu za razmenu ideja i iskustava među donosiocima odluka, tehničkim stručnjacima i izvršiocima, ova radionica je bila mesto na kome su predavači iz Ljubljane: Vladimir Babić (Odeljenje za zaštitu životne sredine Ljubljane), koordinator Civinet mreže, i dr Aljaž Plevnik (Urbanistični institut Republike Slovenije), podelili sa predstavnicima gradova Srbije, Stalne konferencije gradova i opština i privrednicima Rasinskog okruga, iskustva i dostignuća svog grada. Prema njihovim rečima, Ljubljana je grad čiji se saobraćaj značajno promenio u poslednjoj deceniji; od grada kojim su dominirali automobili, postala je grad čiji se fokus pomerio na alternative u skladu sa principima očuvanja životne sredine.

Takođe, na radionici je predstavljena mreža Civinet. Grad Kruševac je, kao i Ljubljana, član međunarodne mreže „CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Evropa“, koja je deo EU projekta „CIVITAS“. Aleksandra Aleksić i Jelena Nikolić, predstavile su aktivnosti i projekte grada Kruševca i Regionalne privredne komore Kruševac na temu održive mobilnosti, manifestacije „Evropska nedelja mobilnosti“ i procesu izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Kruševca-SUMP.

U okviru radionice, učesnici su imali priliku da obiđu pešačke zone u Kruševcu, u pratnji turističkog vodiča, podele svoja zapažanja i daju predloge za poboljšanje saobraćaja. U skladu sa temom radionice, upriličena je poseta Umetničkoj galeriji Kruševac, gde su učesnici radionice imali priliku da vide izložbu slika Kruševljanke Jovanke Rašović, sa temom – Biciklom u svet. Osim kao sredstvo prevoza koje zagovara ekološku osveštenost, ova izložba je predstavila i jednu od ličnih priča o biciklu, zanimljivu i šarenu, kao što svet i izgleda iz perspektive ovog dvotočkaša koji je prijatelj prirode.

Kratak video prilog sa radionice , koji je snimila Radio televizija Kruševac, možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=gwV8XhZJxxM

Povratak