15. 12. 2015. | Aktivnosti članova

U Sarajevu je održana Finalna konferencija projekta TISAR

Finalna Međunarodna konferencija projekta "Informacioni sistem za putnike u jadranskoj regiji -TISAR" održana je 02.decembra 2015. godine u Sarajevu. Konferenciju su organizirali Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA radi prezentacije rezultata TISAR projekta, kao i razmjene iskustava i dobre prakse koji su predstavljeni za oko 120 učesnika konferencije.

Projekat TISAR sufinansira Europska unija u okviru Programa prekogranične saradnje IPA Adriatic, a glavni cilj projekta je uspostava informatičke platforme gdje bi se objedinili podaci iz javnog prijevoza i podaci za planiranje putovanja koji bi bili dostupni u zemljama jadranske regije.

Taj planer će biti dio umreženog sistema putničkih planera zemalja jadranske regije čija uspostava će posjetiteljima i putnicima na tom području omogućiti sve informacije o najbržim rutama za putovanje, mogućnostima te načinima kombinovanja različitih sredstava putovanja.

Konferenciji je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je rekao da postoji nekoliko aspekata zbog kojih je ovaj projekt vrlo bitan, a to su prije svega model prekogranične saradnje i korištenje IPA fondova.

BiH, po njegovim riječima, i na ovaj način pokazuje da potpuno ravnopravno s ostalim zapadnim susjedima može učestvovati u ovakvim projektima što je ohrabrujuće na evropskom putu BiH.

TISAR projektom i završnom konferencijom objedinjuje se bitan sistem posebno u dva segmenta u kojima Kanton Sarajevo ima jasno definisane interese – koristeći IT sektor pružamo uslugu turistima, a poznato je da je turizam kao grana privrede jedan od bitnih pokretača ekonomije u Kantonu Sarajevo – naveo je Konaković.
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo je izjavio da je to trend u Europi koji će pospješiti mobilnost putnika, ali i omogućiti im da što prije dobiju podatke o mjestima koja ih interesuju.

Turisti koji budu dolazili u Kanton Sarajevo imat će veliku pogodnost.Putem ove aplikacije mogu imati uvid u kompletnu mrežu javnog gradskog prijevoza i kako doći do određene destinacije. Aplikacija je napravljena, bit će prezentirana danas na konferenciji, a implemantaciju u punom kapacitetu očekujemo od početka naredne godine – kazao je Fišo.

Vodeći partner na projektu Miguel Carrero iz regiona Marche u Italiji prezentirao je projekt i rezultate. Naveo je da je glavno postignuće projekta razvoj IKT platforme koja omogućuje lakše putovanje i veću mobilnost ljudi u jadranskoj regiji.

Ukoliko neko želi putovati iz Ankone u Sarajevo ima na raspolaganju različita prijevozna sredstva, može putovati vozom, autobusom, brodom, a na ovoj platformi može dobiti potrebne informacije vezane za to – ilustrirao je Carrero ističući da se zasad na toj aplikaciji ne mogu kupovati karte.
To bi, po njegovim riječima, bila druga faza projekta o kojoj se razmišlja i već iduće sedmice u Bolonji treba biti održan sastanak na kome bi se razgovaralo o mogućnostima da se aplikacija unaprijedi i poboljša, tako da bi se u drugoj fazi ponudila mogućnost da se putem te aplikacije kupuju karte.
Carrero je dodao da je u projektu učestvovalo 13 partnera – osam iz Italije, dva iz BiH, te po jedan iz Grčke, Slovenije i Hrvatske.

Vezani linkovi:
http://tvsa.ba/ba/vijesti/kanton_sarajevo_dobija_putnicki_planer
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/kanton-sarajevo-dobija-putnicki-planer-mobilna-aplikacija-kao-pomoc-turistima
http://www.klix.ba/vijesti/bih/korisno-i-za-gradjane-i-turiste-sarajevo-dobija-putnicki-planer-sa-podacima-o-javnom-prijevozu/151202053
https://sarajevo.co.ba/sarajevo-dobija-putnicki-planer-do-kraja-2015-godine/
http://www.fena.co.ba/gallery/552/kanton-sarajevo-dobija-putnicki-planer-mobilna-aplikacija-kao-pomoc-turistima

Povratak