7. 1. 2022. | Dobra praksa iz EU

UITP objavio Priručnik o boljoj urbanoj mobilnosti

Međunarodna udruga javnog prijevoza (UITP) objavila je priručnik o boljoj urbanoj mobilnosti, koji je ažurirana verzija priručnika objavljenog prije 20 godina. Publikacija služi kao alat vladama i lokalnim donositeljima odluka za izgradnju bolje urbane mobilnosti, kao i za postizanje uključivih, otpornih i održivih gradova.

Danas gradovi čine više od 70% emisija ugljika samo iz sektora prometa i energije. Svake se godine, više od 50 milijuna ljudi  diljem svijeta, povrijedi na cestama uz trošak od 3% BDP-a, a smrtno strada više od 1,3 milijuna ljudi. Otprilike 90% urbanih stanovnika udiše zrak koji sadrži onečišćujuće tvari koje premašuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Stoga ima još puno posla.

Situacija se značajno promijenila otkako je UITP objavio prvo izvješće prije 20 godina. Gradovi rastu neviđenom brzinom, društveno-ekonomska podjela je veća nego ikad, a posljedice klimatskih promjena su neporecive.

Međutim, postoji širok raspon rješenja za koja se nekada činilo da pripadaju dalekoj budućnosti. Digitalizacija, automatizacija i čisti izvori energije redefiniraju sektor javnog prijevoza. Naglasak je na zdravom životu, davanju prioriteta aktivnoj mobilnosti, poboljšanju javnih prostora kako bi se zadovoljile potrebe stanovnika te ograničavanje privatnog prijevoza, osobito tamo gdje je potrebno smanjiti štetne onečišćujuće tvari.

Iako su gradovi u središtu degradacije okoliša, jednako su i predvodnici inovacija te moraju imati središnju ulogu u transformaciji društva i postizanju klimatskih ciljeva. Kako bi to postigle, nacionalne i gradske vlasti trebaju svu potporu koju mogu dobiti kada je u pitanju izgradnja kohezivnog, snažnog upravljanja te politika povezanih s održivim, uključivim gradovima.

Iz tog razloga, UITP je izradio priručnik koji identificira izazove, specifična rješenja s konkretnim akcijama, kao i uspješne prakse. Priručnik ima za cilj pomoći donositeljima odluka da uđu u 2022. godinu s novim početkom i jasnim ciljevima da zajedno unaprijede javni prijevoz i osiguraju da mobilnost ostane vitalni dio života.

Priručnik možete preuzeti OVDJE.

Izvor: Eltis

Povratak