28. 3. 2022. | Dobra praksa

UN usvojio rezoluciju kojom se promovira biciklistički promet u borbi protiv klimatskih promjena

Dana 15. ožujka 2022., 193 člana Opće skupštine Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju koja podržava promicanje bicikala kao sredstva za borbu protiv klimatskih promjena.

Rezoluciju je predložio Turkmenistan i usvojena je jednoglasno. Međutim, važno je napomenuti da je, kao i sve rezolucije Glavne skupštine, neobvezujuća. Rezolucijom se poziva države članice UN-a da “integriraju bicikl u javni prijevoz, u urbanim i ruralnim sredinama, u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama”.

Prema rezoluciji, poboljšanje sigurnosti na cestama i promicanje biciklističkog prometa pomoći će u postizanju održivog razvoja, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova. Rezolucija potiče države članice UN-a da osiguraju da biciklistički promet bude uključen u “razvojne strategije koje obuhvaćaju različite sektore, uključujući usluge dijeljenja bicikala”. Osim toga, gdje god je moguće, države članice UN-a trebale bi nastojati uključiti biciklistički promet  u „međunarodne, regionalne, nacionalne i subnacionalne razvojne politike i programe”.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak