17. 5. 2018. | DOBRA PRAKSA IZ EU

Uspostavlja se europska mreža za punjenje električnih vozila

Neki od najvećih europskih proizvođača automobila žele poboljšati korištenje električnih vozila i potaknuti njihovu prodaju uspostavljanjem mreže stanica za brzo punjenje baterija automobila na cestama, sa idejom da vozači "priključe" automobil na punjač i pune ga nekoliko minuta, umjesto nekoliko sati, a potom nastave putovanje.

Cilj je da se takva mreža uspostavi od Norveške do juga Italija i od Portugala do Poljske. Za proizvođače automobila, među kojima su i Volkswagen, BMW, Daimler i Ford, mnogo je na kocki.

Njihovo zajedničko ulaganje, firma Ionity, želi postaviti mrežu na vrijeme da bi bila na usluzi generaciji električnih automobila koja na tržište stiže sljedeće godine.

Također, ovi proizvođači žele vratiti dio tržišta luksuznih električnih vozila od Tesle, koji već ima vlastitu mrežu punjača. Osnovna ideja je da se električna vozila odvoje od stereotipa po kojem se polako pune preko noći, u garažama, i koriste se za kratke vožnje.

Ionity je prvu stanicu za punjenje otvorio 17. travnja na autocesti kod malog mjesta Niederzissen u Njemačkoj. Taj i još pet brzih punjača će do 31. svibnja biti besplatni, a nakon toga će se punjenje naplaćivati.

Plan kompanije je da električnu energiju dobiva iz obnovljivih izvora. Tvrtka je sklopila dogovore za oko 300 lokacija, a prosječna razdaljina između njih će biti 120 kilometara. Kompanija Tesla je već pokazala da infrastruktura za punjenje baterija doprinosi prodaji vozila, pa tako Tesla samo u Europi ima 1.229 stanica sa 9.623 brza punjača.

Međutim, Teslin punjač je jedinstven, dok Ionity koristi standardizirani europski punjač. Ionity računa na 350 kilovata snage svojih punjača, što je tri puta više od Teslinih.

Trenutno niti jedan automobil ne može u potpunosti iskoristiti toliku snagu, ali Porsche za narednu godinu planira sportski model koji će s 15-minutnim punjenjem moći voziti 400 kilometara.

Izvor: croenergo.eu

Povratak