21. 10. 2022. | Dobra praksa iz EU

Online tečaj: Uvidi u rodne razlike u gradskom prijevozu

Smatrate li gradski prijevoz rodno neutralnim? Većina planera i donositelja odluka to čini. Međutim, ako bolje pogledate, vidjet ćete da muškarci i žene imaju različite obrasce putovanja i načine korištenja te planiranje prijevoza nesvjesno je pristrano prema tradicionalnim muškim obrascima i načinima putovanja! Ovaj EIT-ov online tečaj omogućit će vam bolje razumijevanje strukturnih rodnih razlika u urbanoj mobilnosti.

Mnogi stručnjaci gradskog prometa nisu svjesni kako je spol jedna od ključnih odrednica modalnog izbora i ponašanja prilikom putovanja. Jedan od razloga je taj što se podaci o spolu obično ne prikupljaju. Posljedica toga je da je samo nekoliko politika, projekata ili usluga u gradskom prometu rodno osviješteno, što znači da ne integriraju rodnu ravnopravnost u svoje faze dizajna ili planiranja.

Bilo da se bavite politikom gradskog prometa, planiranjem ili dizajnom, pohađanje ovog tečaja omogućit će vam:

  • bolje razumjeti kako strukturne rodne razlike u društvu utječu na ponašanje žena i muškaraca pri putovanju, modalne izbore i percepciju
  • steći sveobuhvatnu sliku obrazaca mobilnosti u odnosu na spol, ilustriranu robusnim podacima i primjerima
  • biti u mogućnosti primijeniti ta učenja u svom gradu ili regiji, posebice rješavanjem „jaza u rodnim podacima” za uključiviju mobilnost

 

Tečaj je osmišljen u suradnji s tvrtkom za prometno savjetovanje Ramboll koja je ožujku 2021. godine objavila izvješće „Spol i (pametna) mobilnost”.

Videozapisi  su dostupni na više jezika: kako bi ovaj tečaj bio dostupan što široj publici, titlovi videozapisa dostupni su na engleskom, francuskom, talijanskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i turskom jeziku.

Sadržaj tečaja:
– Zašto je spol bitan u urbanoj mobilnosti
– Ključne rodne razlike u obrascima i načinima putovanja
– Načini, izazovi i brige
– Sigurnost i osiguranje
– Anketa s povratnim informacijama

Tečaju možete pristupiti OVDJE.

Izvor: urbanmobilitycourses.eu

Povratak