20. 9. 2021. | Aktivnosti mreže

Webinar "Održiva mobilnost u ruralnim područjima"

Pridružite nam se na trećem, posljednjem u ovogodišnjoj seriji webinara, koje Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE organizira 27. rujna 2021. od 13 do 15 sati na online platformi ZOOM. Na webinaru ćemo razgovarati o problemima i izazovima te aktivnostima usmjerenih na poboljšanje održive mobilnosti u ruralnim područjima. Rok za prijavu: 24. rujna 2021. Webinarom ćemo obilježiti Europski tjedan održivog razvoja, koji se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

Ruralna područja iznimno su ovisna o automobilima i previše su motorizirana. Mnogi stanovnici ruralnih područja nemaju odgovarajući pristup prometnoj infrastrukturi i uslugama te se uglavnom oslanjaju na korištenje osobnog vozila. Na selu se doista uglavnom putuje automobilom – bilo da se radi o dovođenju djece u školu, odlazak na posao, u kupovinu ili kod liječnika. Ruralna mobilnost stoga je postala jedan od prioriteta, jer predstavlja društveni, gospodarski i ekološki problem.

Ovaj webinar je namijenjen članovima mreže CIVINET, prometnim stručnjacima, predstavnicima gradova, lokalne i regionalne samouprave i akademskog sektora, predstavnicima prometnih poduzeća, studentima, organizacijama civilnoga društva te ostalim zainteresiranim dionicima koji žive i rade u ruralnim područjima.

Teme o kojima će se govoriti na webinaru:

  • Tipologija ruralnog područja, mobilnost i dostupnost / Aleksandar Lukić, Geografski odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet (Hrvatska)
  • Održiva mobilnost u ruralnim područjima – javni prijevoz i integrirani prijevoz putnika / Ante Klečina, Varaždinska županija (Hrvatska)
  • Rural mobility in EU / Vectos (EU)

 

Nakon izlaganja održat će se kratka panel rasprava.

PRIJAVA
Sudjelovanje na webinaru prijavite najkasnije do petka 24. rujna u 12 sati putem sljedeće poveznice: https://bit.ly/3kqs144

Svim prijavljenima, dan prije webinara bit će poslana poveznica na ZOOM.

Aleksandar Lukić je voditelj Doktorskog studija geografije: prostor, regija, okoliš, pejzaž na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Bavi se teorijskim pristupima, tipologijama i scenarijima razvoja ruralnih područja, regionalnim i prostornim planiranjem ruralnih i suburbanih područja te ruralnim turizmom i rekreacijom. S geografskog aspekta istraživao je i kvalitetu života u gradskim regijama, trgovačke centre i biciklistički promet.

Ante Klečina je viši referent za projekte u području prometa Varaždinske županijie Radi na projektima izrade dokumentacije i studija za novu željezničku infrastrukturu, uspostavu integriranog prijevoza putnika i ostalim poslovima vezanim uz razvoj javnog prijevoza u županiji i šire te na ostalim EU projektima vezanim uz razvoj održivog prometa.

Laurence Pickup jedan je od prvih vodećih društvenih znanstvenika u planiranju prometa, s karijerom dugom više od 40 godina. Nakon doktorskih istraživanja, usredotočio se na vladina istraživanja, zatim istraživanja u akademskim krugovima na Sveučilištu Oxford i na kraju više od 25 godina u konzultantskoj djelatnosti. Pruža savjete o prometnoj politici vladama, lokalnim i regionalnim vlastima te prijevoznicima i privatnom sektoru, u Velikoj Britaniji i diljem Europe. Trenutno je počasni profesor europske prometne politike na Sveučilištu u Aberdeenu te predsjedatelj CIVITAS Foruma. Vectos je jedna od najvećih neovisnih konzultantskih tvrtki u planiranju prometa, projektiranju infrastrukture i rizika od poplava. Okuplja dizajnere, planere, modelare, istraživače i inovatore – agilni tim od preko 150 ljudi koji radi diljem Velike Britanije i cijele Europe.

Slika: Ante Klečina

Povratak