11. 4. 2018. | Najava događanja

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

21. svibnja službeno se otvara Zeleni tjedan EU 2018. tijekom kojeg će se istraživati načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Održat će se brojna izlaganja na temu kakvoće zraka, buke, zaštite prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom i vodom te promicati participativni pristupi urbanom razvoju, mrežnim shemama i alatima za razmjenu najboljih iskustava.

Na sudjelovanje se pozivaju lokalne vlasti i građani s ciljem dijeljenja različitih vizija održive budućnosti.

Zeleni tjedan EU 2018. će se službeno otvoriti dana 21. svibnja u Utrechtu (Nizozemska) i zatvoriti 25. svibnja u Madridu (Španjolska), dok će se konferencija EU Green Cities Summit održati u Bruxellesu od 22.-24. svibnja 2018. Osim toga, program Zelenog tjedna EU 2018. obogatit će se mnogim zanimljivim događanjima širom Europe, koji će se održavati od kraja travnja do sredine svibnja.

Provjerite što će se događati u vašoj blizini, pratite live streaming i objave na društvenim mrežama s #EUGreenWeek!

Događanja u Hrvatskoj:

ZAGREB, 07.05.2018.

Zelene oznake za zelene gradove – Hrvatska gospodarska komora 7. svibnja u Zagrebu priprema događaj Zelene oznake za zelene gradove s ciljem podizanja svijesti o održivoj potrošnji i proizvodnji i korištenju eko-oznaka za proizvode i usluge koji udovoljavaju visokim standardima zaštite okoliše. Događaj je namijenjen poslovnim subjektima, udrugama civilnog društva i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

ZAGREB, 10.05.2018.

Konferencija “Napredna industrija za zelenu budućnost” – Hrvatska gospodarska komora 10. svibnja priprema konferenciju “Napredna industrija za zelenu budućnost” na kojoj će se obraditi teme povezane s Vanguard inicijativom Europske unije, energetskom učinkovitosti u zgradarstvu, perspektivom uvođenja novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljivu energiju kao izvor, a na kraju će se dodirnuti neizostavna tema digitalizacije. Konferencija je namijenjena gospodarskim subjektima, poslovnim i strukovnim udruženjima i institucijama te kreatorima politike radi informiranja o suvremenim kretanjima u području energetike i zaštite okoliša s naglaskom na aspektima proizvodne industrije.

RIJEKA, 21.-25.052018.

Riječki zeleni tjedan – Program će se baviti prezentacijom postojeće i planirane zelene infrastrukture, a organizirat će se brojne radionice na temu utvrđivanja različitih aspekata zelenih površina u skladu s potrebama građanstva, kao i načina prikupljanja otpada. U suradnji s nevladinim organizacijama organizirat će se sadnja stabala, prezentacija ekološkog urbanog vrtlarstva, ozelenjavanje ravnih krovova i druge aktivnosti koje bi trebale pridonijeti povećanju kvalitete života u gradu.

BJELOVAR, 21.-25.05.2018.

Zeleni Bjelovar – Grad Bjelovar će se po prvi put uključiti u organizaciju Zelenog tjedna EU i to petodnevnim informativno-edukativnim događanjima s ciljem podizanja ekološke svijesti. Aktivnosti će uključivati seminar o kružnom gospodarstvu, seminar za škole o tome kako postati ekološka škola i kako podizati ekološku osviještenost učenika, informiranje o mogućnostima recikliranja za građane i predškolsku djecu kako bi se naglasila važnost smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i oporabe otpada.

PULA, 22.-23.05.2018.

Konferencija „Zeleni gradovi za zelenu budućnost“ održat će se dana 22. i 23. svibnja u pulskom Hotelu Histria. Sudionici se trebaju prijaviti zaključno do 30. travnja 2018. Poziv za prijavu sudjelovanja na konferenciji uputit će se jedinicama lokalne i regionalne samouprave, komunalnim tvrtkama te nevladinim organizacijama i udrugama za zaštitu okoliša. Teme konferencije su: gospodarenje otpadom, edukacijski centri i programi zaštite okoliša, urbano planiranje i očuvanje zelenih površina i drveća, očuvanje zemljišta i turistički razvoj, javne potrebe i potrebe za razvojem i ulaganjima, primjeri dobre prakse u zaštiti prirode i usklađivanju razvoja i zaštite okoliša (na primjeru Beča i Dublina), unaprjeđenje javnog prijevoza s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova, pametni gradovi i dr.

Izvor: ekovjesnik.hr

Povratak