24. 11. 2020. | Dobra praksa iz EU

Barcelona planira proširiti svoje "superblokove"

Barcelona je najavila veliko širenje svoje inicijative 'superblokovi', kao dio ambicioznog desetogodišnjeg plana kojim nastoji smanjiti zagađenje zraka te ovisnost o automobilima, stvaranjem zelenih površina i javnih trgova. Projekt će se odvijati u središnjem okrugu Eixample.

Koncept superblokova, uveden u Barceloni 2016. godine, imao je utjecaja u gradovima širom svijeta. Shema je objedinila devet gradskih blokova i pretvorila ih u takozvanu “supermanzanu”, od španjolske riječi za ulični blok (manzana), gdje je promet dozvoljen samo na vanjskim rubovima, a prioritet se daje pješačkim područjima, zonama smirenog prometa (gdje je brzina ograničena na 10 km/h) i rekreacijskim zelenim površinama.

Gradsko vijeće najavilo je početkom studenoga da će ‘supermanzana’ poslužiti kao nadahnjujuća osnova novog plana koji će stanovnicima, pješacima i zelenilu dati više prostora. Međutim, ovaj put plan postavlja dugoročnu viziju, koja će, nadamo se, iznjedriti novo razumijevanje života u gradu.

Plan predviđa pretvaranje 21 ulice, svake treće ulice u središnjem okrugu, u zelene osi usmjerene na biološku raznolikost i polaganu pokretljivost, kao i stvaranje 21 novog malog trga ili trga za druženje u zajednici. To će značiti da će svaki stanovnik Eixamplea živjeti na udaljenosti ne većoj od 200 metara od zelene osi ili kvadrata. Po završetku radova očekuje se oslobađanje 33,4 hektara dodatnog prostora za pješake.

Projekt, koji bi trebao započeti 2022. godine, vjerojatno će se pokazati težim za provedbu od onih instaliranih u mirnijim područjima. Gradske vlasti sada rade na javnom angažmanu i procesima su-stvaranja gdje se ljude pita za ideje kako bi ti javni prostori trebali izgledati.

Uz ovu najavu, grad je u siječnju 2020. proglasio klimatsku krizu i uveo najveću zonu niskih emisija u južnoj Europi, koja se prostire na 95 četvornih kilometara. Također se ubrzava sadnja drveća i izgradnja biciklističkih staza. Zapravo, od početka pandemije koronavirusom Barcelona je stvorila 29 kilometara biciklističkih staza i eliminirala 1.300 parkirnih mjesta.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak