25. 8. 2022. | Dobra praksa iz EU

Besplatan online tečaj: Aktivna mobilnost u srcu prometnog modeliranja

U ovom kratkom tečaju govorit će se o važnosti stavljanja aktivne mobilnosti na istu razinu s motoriziranim prijevozom, ne samo za rješavanje problema zagušenja, već i zbog niza drugih ekonomskih, ekoloških i društvenih koristi koje ona donosi. EIT-ov kratki tečaj za stručnjake za urbanu mobilnost je besplatan, uz mogućnost kupnje certifikata po završetku.

Kako gradovi rastu i šire se, mijenjaju se i razvijaju i potrebe onih koji u njima žive. Način na koji se krećemo odražava, u velikoj mjeri, način na koji živimo, slažete li se? Zapravo, to vrijedi i za način na koji se ne krećemo, a nekretanja ima puno, posebno u velikim gradovima. Što mislimo pod ovim? Govorimo o zagušenjima, koji su i uzrok i posljedica načina na koji se danas uglavnom radi modeliranje prometa.

U ovom kratkom tečaju govorit će se o važnosti stavljanja aktivne mobilnosti na istu razinu s motoriziranim prijevozom, ne samo za rješavanje problema zagušenja, već i zbog niza drugih ekonomskih, ekoloških i društvenih koristi koje ona donosi. Ovaj tečaj se bavi razumijevanjem načina na koji bi se prometno modeliranje trebalo pomaknuti s fokusiranja isključivo na vozila u pokretu i umjesto toga ciljati na premještanje ljudi s multimodalnog pristupa kako bi se stvorili prostori ugodniji za život.

U samo sat i 30 minuta naučit ćete:

  • koja je promjena paradigme potrebna kako bi se procijenila učinkovitost mjera za pješački i biciklistički promet u rješavanju zagušenja
  • kako će inkluzivno prometno modeliranje pomoći da se to postigne
  • koji su glavni izazovi pri razmatranju pješačenja i vožnje biciklom u multimodalnom pristupu mobilnosti
  • kakvu ulogu u tom procesu imaju vlasti, donositelji odluka i građani
  • o primjerima iz stvarnog života i utjecaju koje takve mjere mogu imati na mobilnost i kvalitetu života u gradovima

 

Odmah počnite učiti ovdje: https://urbanmobilitycourses.eu/courses/active-mobility/

Ovaj EIT-ov tečaj urbane mobilnosti izrađen je uz potporu Rupprecht Consulta, istraživačke i konzultantske tvrtke sa sjedištem u Kölnu.

Izvor: urbanmobilitycourses.eu

 

Povratak